J. Z. | 19. 8. 2022, 10:33

FOTO: Dež prinesel nepričakovano pošiljko. Je tudi vam povzročila nevšečnosti?

Uredništvo/fotomontaža

Padavine, ki so zajele Slovenijo, niso prinesle le težko pričakovane ohladitve, temveč tudi pošiljko iz Sahare. Številne zunanje površine so se obarvale v oranžno. 

Slovenijo je v četrtek zajelo neurje, ki je povzročilo kar nekaj škode. Veter je odnašal zabojnike za smeti, panoje, strehe, prometno signalizacijo, gradbeni material, odkril več streh, tudi del strehe ljubljanske porodnišnice ...

Marsikdo pa je opazil, da je dež za sabo puščal tudi sledove. Nad nami je namreč veliko puščavskega prahu, ki ga padavine spirajo iz zraka. Puščavski prah naše kraje sicer doseže večkrat na leto.

Uredništvo

Puščavski prah poslabša vidljivost, nebo dobi mlečen ali rjavkast videz, pojasnjuje Agencija RS za okolje (Arso).

Uredništvo

Zakaj so ti delci škodljivi?

Saharski pesek so majhni delčki rumenkastega peska. Izjemno hitro se oprimejo površin, zato ga lahko najvidneje opazimo na svojih prevoznih sredstvih. 

Uredništvo

Prav ti delci so le eni izmed onesnaževalcev zraka in imajo najbolj negativen vpliv na zdravje. Celo ravni pod sedanjimi zakonodajnimi mejnimi vrednostmi predstavljajo zdravstveno tveganje, so pred časom navedli na Arsu in dodali, da poročila Svetovne zdravstvene organizacije pravzaprav kažejo na to, da ne obstaja meja, pod katero ni pričakovati vpliva na zdravje.

Uredništvo

Znova možne nevihte 

Arso napoveduje, da bodo danes še možne močnejše nevihte s krajevnimi neurji

V nedeljo in ponedeljek bo na zahodu večinoma sončno, več oblačnosti bo v vzhodnih krajih, kjer bodo občasno krajevne padavine. Pihal bo severni veter.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk