J. Z. | 19. 10. 2022, 21:59

Goljuf bo moral po sedmih letih na begu dolgo delati, da banki vrne skoraj neverjeten znesek

Policija/Bobo/fotomontaža

Slovenec, ki je bil obosjen zaradi poslovne goljufije in pranja denarja, se je izognil zaporu. Vendar pa je pred njim zahtevna naloga, če želi tudi ostati na prostosti. 

Aleš Semolič, ki so ga zaradi skoraj 570.000 evrov težke goljufije na račun banke NLB iskali kar sedem let, je bil obsojen na pogojno kazen dve leti in devet mesecev zapora. Za zapahe mu ne bo treba, če v treh letih ne stori novega kaznivega dejanja. Sodnik mu je naložil še en pogoj, in sicer, da mora v roku leta in pol oškodovani banki plačati 60.000 evrov. Celoten znesek, ki ga mora vrniti NLB, pa znaša skoraj 450.000 evrov.

STA

Ker je bil Koprčan obsojen na pogojno kazen, so mu odpravili pripor, v katerem je bil od maja, ko so ga prijeli na Hrvaškem. "Dolžni ste ostati dosegljivi sodišču do pravnomočnosti tega postopka," ga je pred zaključkom naroka opozoril sodnik.

Kako bo poplačal celoten dolg?

Goljufijo naj bi Semolič in pajdaši storili leta 2007, ko je podpisal pogodbo z banko, izposojenega denarja pa banki nikoli niso vrnili. Semolič je potem, ko so ga na podlagi tiralice prijeli, vpletenost v poslovno goljufijo in pranje denarja priznal in obžaloval.

Sodnik je razsodil, da mora ves ukraden denar banki plačati Semolič. "Za škodo, ki jo je povzročilo več oseb skupaj, morajo plačati vsi udeleženci solidarno. Sami jo boste morali izterjati od sostorilcev," se po poročanju Dnevnika še glasi sodba. 

 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu