21. 5. 2022, 15:36 | Vir: STA

Kaj se je dogajalo na Blejskem jezeru? Toliko se jih ni še NIKOLI zbralo!

Bobo

Bled je s svojim alpskim jezerom in z znamenitim otokom eno najbolj priljubljenih slovenskih letovišč. A tudi za zdravje jezera je treba poskrbeti. Kako?

Na Bledu je potekala 29. akcija čiščenja Blejskega jezera, ki se je je letos udeležilo rekordno število udeležencev. Sodelovalo je 52 potapljačev in 107 drugih udeležencev, ki so s skupnimi močmi nabrali skoraj pol tone odpadkov.

Bobo

Na letošnji 29. akciji čiščenja Blejskega jezera je bilo največ sodelujočih doslej! Spodbuden je tudi podatek, da letos o količini odpadkov ne govorimo več o tonah.

Pridružili so se jim tudi šolarji

Čistilno akcijo je izvedlo Društvo za podvodne dejavnosti Bled pod okriljem Slovenske potapljaške zveze in v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled, Infrastrukturo Bled ter Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano.

Tokrat so se pridružili tudi otroci dveh okoliških osnovnih šol. Projekt je že četrtič podprlo tudi podjetje Spar Slovenija.

Predsednik komisije za ekologijo Slovenske potapljaške zveze in član Društva za podvodne dejavnosti Bled Marko Gajić je opozoril, da čistilna akcija ni le enodnevni dogodek. "V zavedanju, da se osveščanje začne že pri najmlajših, smo se pri Slovenski potapljaški zvezi povezali z lokalnima osnovnima šolama in del učencev vključili v izobraževalno-ozaveščevalne aktivnosti na temo pomena čiste vode že v mesecih pred izvedbo akcije," je pojasnil.

Bobo

Osveščanje o pomenu čistih voda

Polleg preventive in rednega čiščenja je za zdravje izjemnega pomena tudi osveščanje o problematiki onesnaževanja in pomenu čistih voda.

Na dogodku je tudi prvič sodeloval tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki je s svojim mobilnim laboratorijem v živo izvajal monitoring vode.

Bobo

V lanski akciji so Blejsko jezero in njegovo okolico očistili za približno pol tone odpadkov. Poleg odpadkov so iz jezera odstranjevali tudi tujerodno školjko potujočo trikotničarko, s čimer so prispevali k uravnoteženosti jezerskega ekosistema.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije