25. 4. 2022, 08:44

Kaj si o naših volitvah mislijo tuji mediji?

Bobo

Tako kot nekatere med nami so volitve presenetile tudi veliko medijev po svetu. Kaj so povedali?

Tuji mediji so poročali o rezultatih državnozborskih volitev, na katerih je po več kot 90 odstotkih preštetih glasov zmagalo Gibanje Svoboda, ki ga vodi, kot o njem poročajo balkanski mediji, menedžer Robert Golob. 

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala o delnem rezultatu državnozborskih volitev, po katerem se je v parlament prebilo pet političnih strank, novo vlado pa naj bi sestavil Robert Golob iz Gibanja svoboda, zmagovalca volitev. "Vsi ste odgovorni za svobodo, da jutri pridete v Slovenijo," je Golob v sporočilu članom svojega volilnega štaba odgovarjal prek zooma s svojega doma, kjer je od začetka tedna v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom. Na drugem mestu je Slovenska demokratska stranka (SDS) aktualnega premierja Janeza Janše, v parlament naj bi prišli tudi krščansko demokratska Nova Slovenija (NSI), Socialni demokrati (SD) in Levica. O tem sta poročali tudi nemška tiskovna agencija dpa in srbska tiskovna agencija Tanjug.

The Globe and Mail pravi, da je populistični premier izgubil proti okoljski stranki.

Tudi italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala o volitvah ter o volilni udeležbi, ki je višja kot na prejšnjih volitvah leta 2018. Tudi francoska tiskovna agencija AFP je poročala o tem in dodala, da je po mnenju analitikov ogrožanje pravne države okrepilo opozicijo v nekdanji jugoslovanski republiki. Opozicija je Janšo namreč obtožila, da poskuša spodkopati demokratične institucije in svobodo tiska, po zgledu njegovega zaveznika v sosednji Madžarski Viktorja Orbana. Kolumnist Uroš Esih, pa je za francosko agencijo povedal, da volitve predstavljajo "prelomno točko spopada liberalnih in neliberalnih političnih sil" v Sloveniji.

Ansa je poročala tudi o izjavi poslanke PD v italijanskem parlamentu Laure Boldrini po prvih izidih volitev v Sloveniji. Po njenem mnenju je bila zmaga liberalne in napredne skupine Roberta Goloba nepričakovana. Meni, da je to po zmagi Emmanuela Macrona v Franciji še ena dobra novica, ki krepi Evropsko unijo. Poraz odhajajočega premierja Janše, Orbanovega in Trumpovega prijatelja, pomeni nov udarec mračnjaškemu sovraštvu in krepitev demokracije, pravic in svoboščin državljanov v Evropi, je še dejala.

Da je Janša doživel poraz proti novonastali stranki, pa piše Politico. 

Robert Golob je 55-letni menedžer in relativno nov obraz v slovenski politiki, pišejo številni balkanski mediji in dodajajo, da je negova stranka dosegla svoj cilj in veličasten volilni rezultat ter da želi sestaviti novo vlado takoj, ko bo možno in da mu je Janševa vlada zavrnila podaljšanje mandata na čelu podjetja GEN-I. 

Janez Janša je priznal poraz

To je slika zbiranja volivcev na levici, ki so nasprotovali politiki sedanje desne vlade Janeza Janše in "taktičnemu" glasovanju volivcev manjših strank levosredinskega reda, pišejo balkanski mediji. 

Drugo največje število glasov na nedeljskih volitvah je prejela Slovenska demokratska stranka (SDS) premierja Janše, ki je že priznala poraz, še dodajajo. 

Z njo je Golob pridobil še bolj prepričljivo večino v vladi, a obstajajo mnenja nekaterih analitikov, da bi se ji lahko izognil, če bi se odločil za sestavo "vlade narodne enotnosti", glede na morebitno poslabšanje družbenih razmer v primeru krize. 

Politični novinec liberalec Robert Golob je na volitvah v državi, ki je razdeljena zaradi hudih političnih razhajanj glede pravne države, premagal trikratnega premierja Slovenije, populističnega konservativca Janeza Janšo, pa so zapisali pri angleškem Guardianu. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk