P.M. | 22. 12. 2022, 07:00

Kdaj smo v prestolnici nazadnje imeli beli božič?

Profimedia

Kljub otoplitvi v zadnjih dneh vremenoslovci še ne izključujejo možnosti, da bi letos na božični dan zapadel sneg.

Veliko ljudi si za božič najbolj želi, da bi se zbudili v belo jutro. Že skromna snežna odeja popolnoma spremeni pokrajino in doda čarobnost prazniku. A v nasprotju z našimi željami je po nižinah tudi letos večja verjetnost za zelen božič.

Ali bo božič bel? 

Eno od najbolj pogostih predbožičnih vprašanj je, ali bo takrat zapadel sneg. Po statistiki sodeč, v našem glavnem mestu tega prizora nismo doživeli že od leta 2007. Po podatkih Agencije za okolje je bilo takrat v Ljubljani en centimeter snega, v Celju in Murski Soboti pet, v Mariboru šest, v Šmartnem pri Slovenj Gradcu sedem, v Kočevju osem, v Novem mestu pa devet centimetrov.

Zadnji bel božič smo v večjem delu države imeli leta 2007.

Veliko bolj radodaren je bil božič leta 1994. Sneg je prekrival velik del države, na vzhodu ga je bilo celo več kot pol metra, brez snega pa so bili le najnižji deli Primorske.

Od preloma tisočletja smo se v Ljubljani prebudili v zasnežen božič samo trikrat

V nizu belih božičev velja omeniti božič leta 2001. Takrat se je temperatura ob sicer skromni snežni odeji spustila globoko pod ničlo. V Murski Soboti je bilo kar –22 stopinj Celzija in tudi čez dan je ostalo pod ničlo. Sneg smo na božični dan v prestolnici imeli še leta 2003 in kot že omenjeno leta 2007, kar pomeni pred 15 leti.

Izpostavimo še leto 2015, ko je v izjemno toplem in suhem decembru snežna odeja izostala tudi na naši najvišji meteorološki postaji na Kredarici. Tega leta smo v času božično-novoletnih praznikov imeli povsem pomladne temperature, saj smo ponekod izmerili tudi 15 stopinj Celzija.

V nižinah vedno manj snega

Verjetnost za bel božič hitro narašča z nadmorsko višino. V Kočevju je ta okoli 40 odstotkov, v Ravnah na Koroškem pa je bel približno vsak drugi božič.

Največ snega na božič smo imeli leta 1994, ko je bilo v Ljubljana med 20 in 50 centimetri snega.

Statistično gledano je snega po nižinah vsako leto manj, kar je verjetno posledica zvišanja temperatur. Največ možnosti za božično belino imajo zatišne alpske doline. V Kranjski Gori tako le dva od desetih božičev v povprečju nista bela. Sneg je izjemno redek tudi po nižinah Primorske, kjer je verjetnost za bel božič manjša od deset odstotkov.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije