15. 4. 2022, 17:49 | Vir: STA

Mladi z Goriške si želijo, da politika najde posluh zanje

Profimedia

Srečali so se na posvetu, ki ga je na pobudo Urada RS za mladino pripravila Mreža MaMa.

V Novi Gorici je potekal četrti regijski posvet za pripravo resolucije o nacionalnem programu za mladino. Direktorica Mreže MaMa Maja Hostnik je ob koncu posveta povedala, da so udeleženci posveta najprej izpostavili izzive, s katerimi se soočajo mladi, in nato iskali rešitve. Posveta se je udeležilo okrog 30 aktivnih mladih z območja Goriške. Odpirali so različne teme, med katerimi je Hostnikova posebej izpostavila okolje, zdravje in dobro počutje, zaposlovanje, podjetništvo, kultura in mladinsko delo. "Posvet je potekal tako, da so mladi najprej opredelili izzive in nato nanje iskali rešitve. Te so kasneje predstavili novogoriškemu županu Klemnu Miklaviču, Uradu RS za mladino in ministrstvu za kulturo. Mladi so bili zelo aktivni in imajo konkretne rešitve," je povedala Hostnikova.

Hočejo biti slišani

Med zaključke današnjega posveta so zapisali, da si mladi želijo bolj pestro neformalno izobraževanje in da so bolj upoštevane njihove učne praktične izkušnje, več neformalnega izobraževanja, ureditev statusa podjetnika po vzoru statusa športnika in kulturnika. Veliko je bilo tudi predlogov na področju krepitve osebnega in duševnega zdravja med mladimi. Mladi so povedali, da si želijo več tovrstnih srečanj in da vztrajajo na tem, da politika in njeni odločevalci najdejo posluh za mlade.

Opraviti morajo še osem posvetov po slovenskih regijah, ki naj bi jih po besedah Hostnikove zaključili do letošnjega poletja. Tako pa bodo pripravili osnutek resolucije, ki bi bila lahko sprejeta še v letos. "Tako bomo pridobili krovni dokument, v katerem bodo izpostavljeni poglavitni izzivi mladih ter predlagani javno-politični ukrepi kot njihove rešitve. Temeljni cilj nacionalnega programa za mladino, ki ga pripravlja Urad RS za mladino, je zagotoviti medsektorsko usklajen pristop do problemov, s katerimi se soočajo mladi," je še dejala.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije