J. Z. | 4. 8. 2022, 11:35

Napoved davčnih sprememb dviguje prah: TO prinaša višje najemnine

Bobo

Nepremičninski agentje opozarjajo, da bi z novimi spremembami zakonodaje le še povečali stroške tistim, ki nimajo lastnih stanovanj. Prepričani so, da bo s tem le še več oddajanja na črno. 

Finančno ministrstvo je ta teden predstavilo predlog davčnih sprememb, ki naj bi v veljavo stopile prihodnje leto. Med drugim predlagajo vnovičen dvig davka na dohodek od oddajanja na raven, kjer je bil pred letošnjim pred letom, kar je sprožilo precej nezadovoljstva. 

S to potezo bi namreč vlada po mnenju nekaterih v kot stisnila najemnike, ki bodo morali za streho nad glavo plačevati še več. Višji davki pomenijo tudi višje najemnine, kar bi lahko še razpaslo črni trg oddajanja stanovanj, poroča 24ur

Nepremičninska agentka Sara Ducman iz Ljubljana nepremičnine pravi, da to gotovo prinaša višje cene. "Vidmo, da se lahko pojavi tudi več oddajanja na črno," je opozorila. 

Profimedia

Kakšni so bili učinki znižanja davkov?

Prejšnja vlada je z znižanjem davka želela znižati najemnine in spodbuditi lastnike stanovanj, da jih ponudijo na trgu. A finančni minister Klemen Boštjančič je za 24ur dejal, da ni bilo narejenih nobenih analiz in lahko le ugibamo, kakšen je bil učinek znižanja davka. 

Nekdanja vlada s spremembami ni dosegla cilja, ocenjuje Rok Ramšak z Inštituta za študije stanovanj. "Neke posledice bi se morale poznati. In nekatere so se, prišlo je do zvišanja najemnin. Kar je ravno obratno, kar so obljubljali," je dejal.

Bobo

Cene stanovanj bodo po njegovem mnenju rasle v nedogled, dokler država ne bo posegla in z inšpektorskim nadzorom posegla na črni trg oddajanja stanovanj. 

 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu