N. V. | 26. 3. 2023, 06:00

Našli skupni imenovalec številnim zastrupitvam in smrtnim primerom v Mariboru in Ljubljani

Profimedia

V Sloveniji so zaznali večje število vzorcev, ki so se prodajali kot "sladoled", vsebovali pa so nevarne snovi.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja obvešča, da se po Sloveniji prodaja lažna droga. Zaznali so večje število vzorcev, ki so se prodajali kot "sladoled" (3-MMC), vsebovali pa so 3-CMC in 2-MMC. O omenjenih snoveh je zbrano malo informacij, a je v povezavi z uporabo 3-CMC več držav Evropske unije – med njimi tudi Slovenija – že poročalo o zastrupitvah in hujših zdravstvenih zapletih.

Lažno drogo so našli v Mariboru in Ljubljani

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bilo v Ljubljani in Mariboru zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC. Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo združenje DrogArt

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorci v obliki belega prahu, ki so se prodajali kot 3-MMC, dejansko vsebujejo 3-CMC, vzorci v obliki kristalčkov rjavkaste barve, ki so se prav tako prodajali kot 3-MMC, pa vsebujejo 2-MMC.

Lažna produkta, ki sta se prodajala kot 3-CMC (prva fotografija) in 2-MMC (druga fotografija).

Lažna produkta, ki sta se prodajala kot 3-CMC (prva fotografija) in 2-MMC (druga fotografija).

Drogart

O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihozo, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih ...

V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav Evropske unije – med njimi tudi Slovenija – poročalo o številnih zastrupitvah in smrtnih primerih.

Trenutno je na voljo malo informacij o tveganjih povezanih s 3-CMC in ostalimi katinoni. 4-kloroamfetamin (4-CA, amfetaminski derivat) je znan kot zelo nevrotoksična substanca. Ker sta si 4-CA in 3-CMC strukturno zelo podobna, obstaja verjetnost, da gre tudi v primeru 3-CMC za toksično substanco. Čeprav nasploh velja, da se je drog treba izogibati, Nacionalni inštitut za varovanje zdravja poziva, da nikakor ne vnašate omenjenih spojin.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije