P.M. | 28. 9. 2022, 13:22

Ga tudi vi vidite? Ob pogledu na spletno kamero z zasnežene Kredarice boste opazili nekaj prikupnega!

Arso

Sneg je lahko zelo velik navdih, kar dokazuje tudi pričujoča fotografija z naše najvišje ležeče meteorološke postaje!

Kredarico, ki leži 2.513 metrov visoko, je pobelilo že sredi septembra, snežna odeja pa se je od takrat več kot podvojila. V desetih dneh se je z 10 centimetrov odebelila na 24 centimetrov. Kredarica je s snegom prekrita običajno več kot 200 dni na leto, sneg na takšni nadmorski višini za tak čas tudi ni ni nič nenavadnega. 

Leta 2020 je sneg Kredarico pobelil že 1. septembra, v preteklosti pa se je večkrat zgodilo, da je bilo v začetku septembra snežna odeja debela več kot 20 centimetrov.

Bobo

Pozdrav s Kredarice! 

Ob pogledu spletne kamere ob pobeljeni postaji opazimo zanimivo "figuro". Če pogledamo dovolj pozorno, v središču spletne kamere zasledimo majhnega snežaka z dvignjenimi rokami, ki deluje, kot bi nas navdušeno pozdravljal iz visokogorja. 

Arso

Njegova prisotnost tudi pomeni, da je snega dovolj tudi za prave zimske radosti.

Doslej najnižjo septembrsko temperaturo v Sloveniji so zabeležili 17. septembra 1971 prav na Kredarici, in sicer -9,8 stopinje Celzija. Na Babnem Polju so doslej najnižjo septembrsko temperaturo izmerili 29. septembra 1977, ko je bilo v tem kraju -7,9 stopinje, dobre štiri stopinje manj kot davi.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu