Uredništvo | 26. 4. 2024, 12:25

Nepremičninski rekordi lanskega leta: 5 milijonov evrov za hišo v Trnovem

Žiga Živulovič jr./Bobo

Najdražje stanovanje je bilo prodano v Schellenburgu, najdražja hiša pa v Trnovem ...

Stanje je alarmantno, padanja cen pa še ni na vidiku. Seveda (spet) govorimo o nepremičninah. Glede na leto 2015, ko je v Sloveniji prišlo do zadnje rasti cen nepremičnin, so se cene stanovanj do konca leta 2023 več kot podvojile, cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb so zrasle za približno 80 odstotkov, cene hiš pa za okoli 70 odstotkov, danes poroča Mladina.

Najvišje so cene stanovanj v Ljubljani, sledi alpsko turistično območje, ki vključuje tudi Kranjsko Goro, Bled in območje Bohinjskega jezera, nato pa obalno področje, ki vključuje tudi Koper, Piran, Portorož, Izolo in Ankaran. V Ljubljani je povprečna cena stanovanj trenutno približno 4.000 evrov na kvadratni meter.

Pri Mladini so zbrali tudi nekaj nepremičninskih rekordov minulega leta, ki to številko še krepko presegajo.

Dva rekorda preteklega leta dosežena v Schellenburgu

Najvišjo ceno na kvadratni meter naj bi po njihovih informacijah doseglo novo stanovanje, veliko 220 m², ki je bilo prodano v centru Ljubljane v Villi Schellenburg za približno 11.000 evrov na kvadratni meter, kar po naših izračunih nanese približno 2,4 milijona evrov. 

Najvišja cena za stanovanje v Sloveniji nasploh je ravno tako pripadla Villi Schellenburg: za stanovanje z uporabno površino 350 m² je kupec plačal 3,3 milijona evrov.

Najdražje novo stanovanje v Sloveniji je bilo prodano v kompleksu Schellenburg.

Najdražje novo stanovanje v Sloveniji je bilo prodano v kompleksu Schellenburg.

Bobo


Med rabljenimi stanovanji je bila relativno najdražja garsonjera, ki je bila lani prodana v Ljubljani na območju Bežigrada: kupec je plačal 8.400 evrov na kvadratni meter, za 20 kvadratov, kolikor znaša garsonjera, je torej odštel 168.000 evrov.

Najdražjo hišo pa so po pisanju Mladine lani prodali na območju Trnovega v Ljubljani. Kupec je za 450 kvadratnih metrov veliko, približno 20 let staro hišo z okoli 1500 m² zemljišča plačal približno 5 milijonov evrov.

Novo na Metroplay: "Te volitve bodo res prelomne" | N1 podkast s Suzano Lovec