7. 12. 2023, 15:01 | Vir: STA

Odziv ministrstva za javno upravo: ne vidijo razlogov za shod sindikatov javnega sektorja

Bobo

Na ministrstvu za javno upravo so ob protestnem shodu dela sindikatov javnega sektorja navedli, da je to legitimno orodje sindikalnega boja, a razloge zanj težko sprejmejo.  

Pogajanja med ministrstvom in sindikatom javnega sektorja potekajo, obe strani se trudita najti kompromisno rešitev glede usklajevanj vrednosti plačnih razredov plačne lestvice z inflacijo v letu 2024, so zapisali. Kot so spomnili na ministrstvu, je minister za finance v funkciji ministra za javno upravo Klemen Boštjančič po ponedeljkovi seji pogajalske komisije dejal, da vladna stran ocenjuje pogajanja kot konstruktivna in je sindikatom predlagala delno uskladitev plač z inflacijo v drugi polovici naslednjega leta. 

To pomeni, da bi se vse plače javnih uslužbencev v naslednjem letu zvišale. Za začetek uveljavitve odprave plačnih nesorazmerij in novega plačnega sistema pa so predlagali začetek leta 2025 zaradi nujne sanacije škode po poplavah, so spomnili na ministrstvu.

Bobo

Tudi na sredini seji pogajalske komisije sta obe strani izmenjali nekaj predlogov, kako bi se spremenile oz. povečale vrednosti plačnih razredov v javnem sektorju. Državna sekretarka ministrstva za javno upravo in namestnica vodje vladne pogajalske skupine Mojca Ramšak Pešec je po seji pojasnila, da v pogajanjih napredujejo in so prepričani, da bodo sklenili dogovor in se bodo plače javnih uslužbencev v naslednjem letu povišale. 

Bobo

Prioriteta države sanacije po poplavah

"Odprto je še vprašanje glede višine spremembe in glede datuma uveljavitve. Ostajamo optimistični," so povzeli njene besede v sporočilu za javnost. Poleg tega bi pogajalski strani sklenili dogovor, da se začetek izvajanja plačne reforme v javnem sektorju in sočasne odprave plačnih nesorazmerij zamakne za eno leto, so dodali. 

O tem so se pogovarjali že večkrat, saj je zaradi nujne sanacije škode po avgustovskih poplavah, kar je trenutno prioriteta celotne države, predlog začetka uveljavitve odprave plačnih nesorazmerij in novega plačnega sistema 1. januar 2025.

V pogajalski skupini sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so opoldne pripravili protestni shod pred vladnim poslopjem. Ob doslej neuspešnih pogajanjih o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij je v sindikatih nezadovoljstvo vse večje, dodatno pa pričakujejo tudi uskladitev plač z inflacijo.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk