N. V. | 13. 8. 2023, 20:00

Ohromljen štab civilne zaščite: več pripadnikov ima koronavirus z visoko vročino

Žiga Živulović j.r./Bobo/fotomontaža

Dan pred dnevom solidarnosti je odjeknila vest, da je štab civilne zaščite kadrovsko ohromljen.

Delo štaba Civilne zaščite za Notranjsko so ohromile okužbe s koronavirusom. Poveljnik Sandi Curk ni želel razkriti, kakšno je število vseh okuženih skupaj, poroča N1. Dejal pa je, da imajo oboleli pripadniki zanimive simptome: večina obolelih je imela v prvih 48 urah izredno visoko telesno temperaturo.

Ohromljen štab civilne zaščite

Znano je, da je v petek zbolelo šest oseb iz štaba, nato je v soboto zbolelo še nekaj članov. Okužbe so kadrovsko ohromile štab, zato so jim morali na pomoč priskočiti kolegi iz ostalih štabov civilne zaščite, ki so jih za delo z aplikacijo Poplave 2023 usposobili kar čez noč.

Borut Živulovič/Bobo

Štab Civilne zaščite za Notranjsko namreč bdi nad aplikacijo Poplave 2023, ki povezuje prostovoljce in donatorje s civilno zaščito ter občinami. 

Število okuženih s koronavirusom v Sloveniji

V zadnjih mesecih sicer na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje beležijo zelo malo okužb, največ do deset na dan. Po njihovih podatkih je trenutno aktivnih 43 primerov.

Simptomi

Nekoč značilni znak mnogih primerov koronavirusa – bolj zanesljiv kot gripi podobni simptomi – je bila nenadna izguba vonja in okusa. Toda ta simptom je postal precej manj pogost, smo poročali.

Okužbo s koronavirusom lahko zdaj prepoznamo po visoki telesni temperaturi v prvih 48 urah. Bolezen sicer poteka blago, tudi pri starejših in ranljivih skupinah ni zaznanih težjih primerov. Prebivalstvo je namreč postalo odporno proti okužbam, cepljenja pa so ponudila obrambo, ki je zgodnjim bolnikom manjkala.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije