P.M. | 17. 1. 2023, 17:01

Buren odziv okoljevarstvenikov na sekanje dreves na Rožniku

Borut Živulović/Bobo

Njihov protest je odgovor na odločitev ljubljanskega župana Zorana Jankoviča, da v Krajinskem parku Tivoli in na Rožniku izseka 380 dreves.

Organizatorji protesta Mladi za podnebno pravičnost, Protestival, IPoP – Inštitut za politike prostora in njihovi podporniki so protest poimenovali preprosto Protest proti izsekavanju Rožnika. Zbrali so se pred Tivolskim gradom in skušali opozoriti predvsem na to, da ne gre za običajno sečnjo in odgovorno upravljanje z gozdovi, kot to skuša prikazati MOL, temveč za obsežen izsek, ki meji na golosek. Kot še opozarjajo, občina pred odločitvijo za posek ni opravila posvetovanja s celotno stroko.

“Prebivalke in prebivalci Ljubljane smo osupli nad obsegom sečnje dreves ob vznožju Rožnika,” so zapisali na strani dogodka na Facebooku. In med drugim dodali: “Ne prepričajo nas navedbe Zavoda za gozdove in Mestne občine Ljubljana, da gre za pomladitev gozda. Kjer je še decembra stal gozd, zdaj zijajo goloseki. Ne prepričajo nas argumenti sanitarne sečnje. Zagotovo je treba odstraniti bolna drevesa, vendar teh zelo verjetno ni 389, kot jih je predvidenih za posek." 

Borut Živulović/Bobo

Sečnja dreves se je sicer pričela že decembra lanskega leta in naj bi po načrtih trajala do letošnjega februarja. Po mnenju stroke naj bi bil izsek nujen, saj posekana drevesa ne bi zdržala še ene generacije. Posek se torej odvija "zaradi pomlajevanja gozda". Glede na to, kako občutljivi so meščani že za posek enega drevesa in kako priljubljen je Rožnik, je res nerazumljivo, da ljubljanski župan ni pričakoval tako burne reakcije javnosti.

Borut Živulović/Bobo

Medtem so protestniki na ljubljansko občino oziroma odgovorno osebo, ki jo predstavlja župan, naslovili tri glavne zahteve: takojšnjo ustavitev sečnje, pristojni naj stopijo pred javnost in predstavijo razloge za takšne posege ter da naj se pred kakršnimi koli posegi preuči vse druge možnosti ohranjanja dreves.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk