10. 6. 2022, 15:55

Na dan prihajajo nove PRESENETLJIVE podrobnosti o ozadju poslov z respiratorji

Bobo

Medtem ko smo na virus že nekoliko pozabili, pa v poslih glede nabave zaščitne opreme "okostnjaki še vedno padajo iz omare". Kaj je novega?

V zadnji oddaji Tarča na TV Slovenija so znova odprli primer nabave respiratorjev in razkrivanja poslov v ozadju. Opaziti je bilo, da je bil studio tokrat skoraj prazen. Kot smo gledalci uvodoma izvedeli, so bili tako kot vedno povabljeni številni gostje.

Kdo vse?

Med drugim nekdanji minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, nekdanja generalna direktorja policije Anton Olaj in Anton Travnjak, sodelavka Zdravka Počivalška Andreja Potočnik, direktor GenePlaneta Marko Bitenc in zdajšnji državni sekretar na ministrstvu za okolje Matej Skočir, ki je pri dobavi zaščitne opreme skrbel za ključno dokumentacijo.

A so, kot je povedala voditeljica Erika Žnidaršič, vsi sodelovanje zavrnili. Tako smo bili prikrajšani za njihovo plat zgodbe.

Bobo

Dvojna cena za respiratorje

V oddaji je bila razkrita vsebina kazenske ovadbe zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Med osumljenimi so zaradi storitve kaznivega dejanja poleg Počivalška še njegova sodelavka Andreja Potočnik in direktor GenePlanet Marko Bitenc.

"Po hišnih preiskavah in vloženi ovadbi smo dobili vpogled v ozadje posla z ventilatorji podjetja GenEplanet. Kot je razvidno iz pogodb, so državi za ventilatorje, ki so se izkazali za precej neuporabne, zaračunali dvojno ceno," so povedali v Tarči. 

Izvedeli smo tudi, da se večkrat v kazenski ovadbi pojavlja tudi ime Počivalškovega sodelavca Mateja Skočirja, ki ga je Golobova vlada imenovala za državnega sekretarja. 

Novi akterji

A kot se razkrili v Tarči, je posel z nabavo zaščitne opreme za gospodarsko ministrstvo dejansko urejala oglaševalska agencija Pristop, ki je hkrati delala tudi za ponudnika podjetje GenePlanet, so ugotovili kriminalisti.

V dogovorih naj bi ključno vlogo odigral direktor Pristopa Primož Pusar. S Počivalškom se je v njegovem imenu pogovarjal njegov uslužbenec Urban Krajcar, ki ga je Pusar nastavil v Počivalškov kabinet, so izvedeli novinarji Tarče. 

In še to: o proviziji so se dogovorili, da jo bodo izplačali po dobavi in da bo vsak dobil svoj delež.

Agencija, ki sodeluje z vsemi vladami

V oddaji so osvetlili tudi ozadje agencije Pristop in ugotovili, da so "podjetja iz Pristopove skupine od leta 2004 z državo ustvarila za več kot 18 milijonov evrov prometa. Posluje se ne glede na to, kdo je na oblasti - levi ali desni."

A kot izpostavljajo, še vedno ostaja skrivnost obsega poslovanja s podjetji, v katerih ima država pomembne lastniške deleže. Takšen primer je Telekom, ki ima ogromen oglaševalski proračun, ne razkriva pa konkretnih vrednosti pogodb.

Neuradno naj bi šlo za milijonske zneske.

Še vprašanje o ovadbi

Voditeljica je v studiu gostila v.d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava, na katerega je naslovila sledeče vprašanje: "Ali je običajno, da po tem, ko je ovadba že spisana, ta mesece stoji pri vodji Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi popisa prilog k ovadbi?"

Lindav je odgovoril: "Kot kriminalistu, praktiku in vodstvenemu kadru se mi zdi neprimerno, da popis prilog, tudi, če jih je tako veliko, traja nerazumno dolgo časa."

Ob tem je dodal, da je delo treba organizirati tako, da je opravljeno čim prej. Po njegove mnenju je ravno to eden od temeljnih razlogov, da je odredil nadzor nad delom NPU.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije