25. 6. 2022, 08:30

Se vam zdi, da v času poletnih zastojev na cesti poteka največ del? Darsovec je pojasnil, ali bo temu tako tudi letos

Bobo/ Dars d. d./fotomontaža

Začele so se poletne počitnice, zato kot vozniki morate biti pripravljeni na zastoje, ki lahko ustvarijo tudi daljše čakalne dobe. Prvi konec tedna ob koncu šole si vsi želijo na počitnice, verjamemo, da si tudi vi. Zvonko Zavasnik z Darsa je pojasnil, ali lahko obnovitvena dela, ki prispevajo k zastojem, pričakujemo tudi to poletje. 

Konec tedna je idealen čas za to, da se odpravimo na morski oddih, zato tudi policisti na mejnih prehodih beležijo rekordno število vozil in potnikov. 

Policjski inšpektor s PU Koper Peter Leben je za 24 ur pojasnil, da bo ta vikend postregel z več zastoji predvsem okoli ljubljanske obvoznice, po primorski avtocesti proti morju in na mejnih prehodih s Hrvaško. 

Ali lahko tudi v času največjih konic pričakujemo delo na cesti?

Zvonko Zavasnik, pooblaščeni inženir in vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo na Darsu je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil, da večjih obnovitvenih del na cestah ne rabimo pričakovati: "Na cestah se bomo pojavili le v primeru interventnih del," je dodal. 

Sta foto

Potrdil je tudi, da na območjih, kjer prihaja do največjih zastojev, cestnih del ne bodo izvajali: 

"Od Karavank preko Ljubljane do Kopra. Celotna avtocesta iz Šentilja proti Kopru in tudi Gruškovju - na teh relacijah zagotovo ne bomo delali," je zagotovil.

Če pa se bodo slučajno pojavili na cesti, bo to le zaradi interventnih del, ki so pomembna za varnost, je dodal za 24UR ZVEČER. 

A kjub temu lahko dela na cesti poleti pričakujemo 

Načrt, ki zajema devet obnovitvenih del v vrednosti 75 milijonov evrov se bodo zgostila tudi med poletjem, kot je pojasnil Zavasnik: "Nekaj jih bo na Primorskem, nekaj na Gorenjskem, bi pa morda izpostavil predvsem dve zapori - na ljubljanski severni obvoznici od Novih Jarš proti Zadobrovi in pa na dolenjski avtocesti med Ivančno Gorico in Bičem." 

Promet.si/fotomontaža

Tam se bodo dela izvajala med glavno turistično sezono.

Kako utemeljujejo svojo odločitev? Razložil je, da so analize pokazale, da je na ljubljanski obvoznici v tem času najmanj prometa: "Nimamo izrazite jutranje in popoldanske konjice. Zagotovili bomo dva prometna pasova v vsako smer in zadeva bo stekla," je še dodal.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije