30. 5. 2022, 19:16

Si bodo mladi v Sloveniji še lahko privoščili stanovanja?

Profimedia

Na podlagi zakona država mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjskega problema ponuja jamstvo za najem bančnega posojila do 200.000 evrov, z ročnostjo do 30 let.

Vlada je sprejela uredbo o izvajanju zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki podrobneje ureja dokumentacijo, s katero kreditojemalec dokazuje izpolnjevanje pogojev po zakonu.

Ureja pa tudi prehod zastavne pravice na nepremičnini, ki je predmet financiranja, in morebitnih drugih pravic na državo v primeru unovčitve jamstva.

Kot so po drugi dopisni seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), uredba podrobneje ureja tudi način določitve namena porabe kredita, postopek in pravila za dodelitev jamstvene kvote posamezni komercialni banki ter vsebino pogodbe o dodelitvi jamstvene sheme.

Prinaša še "bistvene določbe kreditne pogodbe, saj kreditne pogodbe ne smejo presegati okvirjev, ki jih je določil zakon".

V Ukomu so spomnili, da sprejem uredbe predvideva zakon, ki ga je DZ sprejel v začetku letošnjega aprila. V veljavo je stopil 5. maja.

Kakšne so zahteve? 

Jamstvo lahko dobi mlada družina ali tisti, ki je v letu izdaje jamstva star največ 38 let in je slovenski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

Imeti mora sklenjeno delovno razmerje za določen ali nedoločen čas s povprečno neto plačo enako ali nižjo od 1,5-kratnika povprečne mesečne neto plače v Sloveniji, njegovi skupni dohodki, ki niso oproščeni plačila dohodnine, pa v letu pred najemom kredita ne smejo presegati 1,5-kratnika povprečne letne neto plače v Sloveniji.

Kreditojemalec mora kredit zavarovati s hipoteko in zagotoviti lastno udeležbo v višini vsaj 20 odstotkov glavnice kredita.

Zakona je v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Danijelom Krivcem (SDS).

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije