30. 10. 2023, 07:40 | Vir: STA

Krompirjeve počitnice: čas za štiridnevni potep okoli sveta ali čarovniške dogodivščine?

Profimedia

Šolarji so od danes na jesenskih počitnicah.

Za učence in dijake se danes uradno začenjajo prve počitnice v tem šolskem letu. V času tako imenovanih krompirjevih počitnic se bodo zvrstile številne prireditve in delavnice po vsej Sloveniji, večina je brezplačnih. Skoraj 194.000 osnovnošolcev in okoli 82.000 srednješolcev se bo v šolske klopi vrnilo 6. novembra.

Upoštevaje pretekli konec tedna bodo šolarji na počitnicah lahko uživali devet dni. V Ljubljani Mladi zmaji mlade od 12 do 19 let v počitniških dneh vabijo na štiridnevni potep okoli sveta. Z Društvom prejemnikov zlatega priznanja MEPI se namreč odpravljajo v počitniško kočo v Zapotoku nad Igom, kjer bodo skozi kulinariko spoznavali različne države in kulture.

Nabor počitniških dejavnosti

V ljubljanskem živalskem vrtu jih še do torka čakajo čarovniške dogodivščine. Pogovor s prijaznimi čarovniki in čarovnicami lahko odpravi nepotrebne strahove, ki jih ljudje pogosto gojimo do nekaterih živali, kot so zveri in plazilci, so navedli v živalskem vrtu. "Skupaj bodo ugotovili, da gre za izjemno zanimiva in prijetna bitja, ki sobivajo z ljudmi v miru," so izpostavili. Poleg tega bodo razbijali mite o črnih mačkah, ki naj bi prinašale nesrečo.

Nabor številnih brezplačnih počitniških dejavnosti so pripravila tudi društva v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije. Tako v Mariboru otroke vabijo na ustvarjalno sproščanje in preživljanje prostega časa v Domu ustvarjalnosti mladih.

V Celju bodo osnovnošolci, dijaki in študenti lahko aktivno preživljali prosti čas v različnih športnih programih, ki jih brezplačno omogočajo občina, Športna zveza Celje in Fundacija za šport. Za jesenske počitnice se je pri nas kot izposojenka iz nemščine udomačil izraz krompirjeve počitnice, ki izhaja iz pobiranja tega pridelka v času jesenskih počitnic.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord