14. 4. 2022, 15:24

Starši v skrbeh: bodo morali zaradi izplačila dodatka za VRTEC plačevati VEČ?

Profimedia

Med zadnjimi prejemniki solidarnostnega dodatka zaradi visokih cen energentov so bili med upravičenci tudi starši in skrbniki. A poraja se jim vse več vprašanj. Bi jih moralo skrbeti? 

Izplačilo solidarnostnega dodatka določa zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki ga je državni zbor sprejel februarja. Prejeli so ga že vsi od predvidenih, tako upokojenci in prejemniki nadomestila za invalidnost kot upravičenci do otroškega dodatka in denarne socialne pomoči. 

Bi lahko starši zaradi izplačanega dodatka za vrtce plačevali več? 

Upravičenci, ki so danes že prejeli dodatek, so opazili, da je nakazilo označeno kot otroški dodatek 2.

Zato marsikoga skrbi, da se bo znesek prištel otroškim dodatkom, kar bi lahko pomenilo, da s septembrom padejo v višji razred za plačilo vrtca.

Ta skrb je odveč.

Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov namreč jasno določa, da se dodatek ne šteje v dohodek, kot je zapisano:"pri uveljavljanju pravic po predpisih, ki urejajo pravice iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči".

Ne glede na zakon, ki ureja dohodnino, se od dodatka ne plača dohodnina, prav tako se od dodatka ne plačuje prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu