Marijana Podhraški | 21. 1. 2024, 20:00

"Ali v Sloveniji poznajo kokakolo?" Najbolj nenavadna vprašanja turistov, ki prihajajo k nam

Profimedia

Nekoč je veljalo, da so predvsem Američani ob omembi naše države najprej vprašali, ali pri nas že imamo kokakolo in barvni televizor. Kaj pa danes?

Slovenija je brez dvoma čudovita dežela, vendar se marsikateremu turistu, ki jo namerava prvič obiskati, ne sanja prav dobro, kaj lahko tu pričakuje. O tem, kaj si o Sloveniji in Slovencih tujci mislijo po svojem obisku, smo pisali prav nedavno. Tokrat smo s pomočjo popotniškega foruma Slovenia Travel Forum na Facebooku zbrali nekaj najpogostejših vprašanj, ki jih tisti, ki načrtujejo obisk naše države, zastavljajo drugim članom skupine.

Kje je Slovenija?

Eno zelo pogostih vprašanj, ki smo ga v omenjeni skupini zasledili, je bilo, kako se iz Evrope pride v Slovenijo? Kar več kot očitno vključuje domnevo spraševalca, da Slovenija ni v Evropi. Temu vprašanju po navadi sledi tudi podvprašanje, katere letalske družbe letijo k nam.

Do nekoga, ki ne ve ali misli, da Slovenija ni v Evropi, člani popotniške skupine praviloma niso preveč prijazni. Drugi pod vprašanje pripnejo zemljevid Evrope, na katerem označijo Slovenijo, nekateri ob tem dodajo spletno povezavo do člankov, kjer so naštete vse članice EU. Zaradi še vedno ne tako široke turistične prepoznavnosti naše države (v primerjavi z denimo Italijo, Španijo, Francijo itd.) pa tega vprašanja mnogi ne vzamejo kot žaljivega in se raje posvetijo temu, da takšne nevedne tujce izobrazijo. 

Profimedia

So Slovenci prijazni?

Poleg nepoznavanja geografske lege Slovenije se pogosto tudi dogaja, da so tujci zbegani glede prebivalcev države in pogosto sprašujejo, kakšen narod smo sploh Slovenci. Če še niso bili pri nas, seveda ne poznajo naše kulture in ne vedo, kam "bi nas vtaknili". Smo vročekrvni in glasni kot Italijani, morda arogantni kot Francozi in hladni kot Nemci? Smo morda celo neprijazni do turistov, skrbi premnoge.

Tisti, ki so nas že obiskali, jim največkrat odgovarjajo, da smo Slovenci zelo športen narod in zapriseženi hribolazci. Smo pridni, delovni, natančni in znamo dobro govoriti angleško, povedo o nas. Na splošno nas ocenjujejo kot zelo prijazne in gostoljubne ljudi. Kljub temu, kot je bilo prebrati, se je nekoliko težko spoprijateljiti z nami, saj smo tudi malce bolj zadržani. Mnogi so omenili, da si domačini v nobeni drugi državi niso vzeli toliko časa, da jim razkažejo naokrog, kot pri nas. V večini primerov smo turistom v popotniški skupini najljubša evropska država oziroma narod. Radi imamo alkohol in gasilske veselice, dober avto in lepo hišo, veliko damo na zveze in poznanstva, smo še prebrali.

Je Slovenija naklonjena veganom in vegetarijancem?

Nekatere skrbi, da bodo zaradi svojih posebnih prehranjevalnih navad pri nas ostali lačni. "Spomnim se, da je bila Bosna za mene kot vegetarijanko kar izziv," je zapisala ena od novejših članic skupine. Oglasilo se je veliko veganov, ki so se bali, da tudi njim pri nas ne bo postreženo, sploh v manjših krajih, kjer še vedno prisegajo na  "močnejšo" in predvsem živalsko hrano, so zapisali. Ob tem je bilo zaznati tudi veliko zaskrbljenosti glede jedilnih listov po naših gostilnah, vprašanje, ali so ti tudi v angleškem jeziku, je bilo pogosto. "Kako naj vem, kaj je v hrani,"  jih je spraševalo kar nekaj.

Vendar pa so od drugih članov dobili veliko zagotovil, da jim glede vsega tega ni treba preveč skrbeti. Poleg tega so jim pisali, da so slovenske trgovine zelo dobro založene z veganskimi in neglutenskimi izdelki ter da jim bodo po gostilnah z veseljem priskočili na pomoč z razumevanjem jedilnega lista. Čeprav so ti večinoma tudi v angleščini, so jih mirili.

Kakšna stranišča imamo?

Nam, ki tu živimo, se sliši prav neverjetno, vendar nekateri na dan pridejo tudi s tem vprašanjem. Še huje, bojijo se, da imamo pri nas "naravna" stranišča oziroma tista "na štrbunk". Morda ne ravno v ločenih in samostojnih lesenih utah, ki so jih nekoč uporabljali v vaškem okolju. V mislih imajo po navadi talno stranišče, ki ima ob strani držalo za počep.

Njihova bojazen izhaja iz tega, da so na marsikaterem potovanju, tudi pri naši sosedi Italiji, naleteli na takšno vrsto stranišč. Ta pa jih navdajajo s posebno grozo, saj jih v državah, iz katerih prihajajo, niso vajeni. V popotniški skupini na srečo hitro izvejo, da je Slovencem bližja klasična straniščna školjka.

Profimedia

Se Slovenci tetovirajo?

Naj takoj povemo, da to vprašanje ni med najbolj pogostimi. Vendar pa se tu in tam pojavi iz čiste radovednosti obiskovalcev. Še najverjetneje zato, ker so tetovaže po svetu zelo priljubljene, mnogi turisti pa si jih dajo narediti prav v državi, v katero potujejo. Američanka Erin je s skupino tako delila tetovažo slovenske gore Razor, ki jo je med obiskom pri nas tako navdušila, da si jo je želela ovekovečiti na svojem ramenu. Z višino 2601 metri ima omenjeni najvišji gorski vrh Julijskih Alp obliko strme in vitke konice, pod njo se nahaja Jezero Jasna. 

Facebook/Slovenia Travel Forum

S fotografijo svojih tetovaž Triglava se je v skupini pohvalil tudi ameriški par. Medtem je nova članica vprašala: "Preden sem se odpravila v Slovenijo, sem si v Londonu naredila tetovažo. Zdaj sem tu in potrebujem neodišavljen, navaden losjon, saj se mi tetovaža še celi. Težko ga najdem v Sparu, Lidlu in tukajšnjih domačih lekarnah. Ima kdo kakšen nasvet, kje ga najti?"

Facebook/Slovenia Travel Forum

Kje lahko vidim najlepšo slovensko reko?

Ameriški spletni portal The Huffington Post je pred leti objavil galerijo fotografij slovenske reke Soče in zapisal: "Če slovenska reka Soča ni najlepša reka na svetu, pa je zagotovo med najlepšimi." Ob tem so dodali, da se smaragdna lepotica pojavlja v več lokalnih pesmih, v turistih pa vzbuja pravo navdušenje. Mnogi tujci zato pred prihodom k nam želijo vedeti, kje v Sloveniji bodo lahko uzrli prelepo Sočo.

Profimedia

"Morda se bo slišalo nenavadno, vendar ne vem, kam naj grem, da bi videla reko Sočo, kot vidim na zemljevidu, je to zelo dolga reka," je vprašala ena od novejših članic. Neka druga je razložila, da zaradi težav pri hoji ne more hoditi gor ali dol, zato je zanjo pomembno, da natančno ve, kam po najboljši razgled. "Ali obstajajo razgledne točke, do katerih se lahko odpravim brez odvečne hoje," je vprašala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord