J. Z. | 28. 7. 2022, 19:15

Podjetniki se sprašujejo: kje je naš minister?

Bobo

Svet drvi v recesijo, slovensko gospodarstvo pa se pripravlja na težko jesen in zimo zaradi vrhunca energetske krize. Pri tem jih zanima predvsem, kako jim bo na pomoč priskočilo ministrstvo. 

Minilo je že skoraj 60 dni od imenovanja nove vlade. "Pred nami je vrhunec energetske krize, ki bo očitno najbolj in najprej prizadel gospodarstvo. Ministra pa ni kaj dosti videti ali slišati," je za Večer zapisal Goran Novkovič iz Kluba slovenskih podjetnikov SBC

Podjetniki po njegovem pričakujejo, da bo minister za gospodarstvo Matjaž Han po 15. avgustu transparentno in javno oznanil, katerih pet do deset ciljev bo kot minister prednostno zasledoval.

"Pri tem nima veliko manevrskega prostora pri svojem programu. Predsednik vlade je namreč ob začetku mandata in pred njim jasno povedal, da želi dva vladna mandata in da želi skokovito rast dodane vrednosti na zaposlenega," nadaljuje Novković.

Kot je zapisal nekdanji izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, naši severni sosedje dobro vedo, kaj jim pomeni vsak nov podjetnik, ki sam razvije in trži svoj izdelek ali storitev.

"Zato ne razmišljajo, da bi denimo status normiranega samostojnega podjetnika izenačili z zaposlenim. Niti približno ne razmišljajo o tem, da bi jih obremenili z dodatno birokracijo," je Slovenijo primerjal z Avstrijo. 

"Če odstranjujemo fizične ograje na južni meji, kar je prav, naredimo to tudi z zakonskimi ograjami, da bo v Slovenijo prišlo več talentov, zdravnikov, inženirjev iz tujine," piše Novković. 

Sklenil je, da bi vlada z odpravo zakonskih omejitev podjetjem lahko pomagala uresničiti načrt predsednika vlade Roberta Goloba o skokoviti rasti dodane vrednosti na zaposlenega.

 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije