17. 8. 2022, 13:50 | Vir: STA

Višje sodišče odločilo v zadevi "ukradena vila": je Janša kriv ali ne?

Bobo/fotomontaža

Proti prvaku SDS je tožbo vložila stranka Socialnih demokratov zaradi navedb, da je ljubljanska vila, kjer imajo sedež, ukradena. 

Predsednik SDS Janez Janša se mora opravičiti stranki SD zaradi navedb o ukradeni vili na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer imajo sedež Socialni demokrati (SD), je razsodilo celjsko višje sodišče.

Janša bo moral stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi izjav, ki jih je objavil na Twitterju.

Tožba vložena s pomočjo Nataše Pirc Musar

SD je tožbo, ki jo je pripravila in vložila odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle, vložila v začetku julija na Okrajnem sodišču v Velenju.

Socialni demokrati bodo zdaj Janšo tudi pisno pozivali k izpolnitvi zdaj pravnomočne sodbe. Sodba ima po njihovih besedah velik pomen, saj "je višje sodišče še enkrat postavilo Janšo pred odgovornost za njegove lažnive izjave".

Janša se je na sodbo pritožil, a s pritožbo ni uspel, s čimer je ta zdaj postala pravnomočna.

Janša se je na sodbo pritožil, a s pritožbo ni uspel, s čimer je ta zdaj postala pravnomočna.

Profimedia

Sodišče tudi o večji strpnosti do kritike

Sodišče je tudi ugotovilo, da morajo politične stranke pokazati večjo stopnjo strpnosti do kritike. A da je Janša vendarle prestopil mejo spoštovanja pravic drugih, saj je vede in namerno zapisal neresnične žaljive trditve.

Ob prvostopenjski sodbi je sicer Janša razburil sodno javnost, saj je v odzivu nanjo navedel, da "gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe".

Sedež SD na Levstikovi 15.

Sedež SD na Levstikovi 15.

Bobo

Na te besede se je odzvalo več sodnih institucij oziroma organizacij, tudi Vrhovno sodišče, Sodni svet in Sodniško društvo. Slednje je med drugim izpostavilo, da je izjava tedanjega premierja Janše "nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države".

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk