22. 6. 2022, 06:54

Visoke temperature in malo dežja: grozi nam pomanjkanje vode!

Profimedia

Kljub temu, da smo v letošnjem letu zabeležili kar nekaj deževnih dni, vremenoslovci opozarjajo, da je leto izredno sušno. 

"Celotna Slovenija ima padavinski primanjkljaj," je za N1 pojasnil Janez Polajnar, hidrolog z Agencije za okolje (Arso). 

Opozoril je, da lahko Slovenija zaradi visokih temperatur in pomajkanja padavin zabeleži močno sušo. Temperature so po Sloveniji že presegle 30 stopinj Celzija. 

V zadnji zimi padla le polovica potrebnih padavin

Kot pojasnjuje Polajnar, so najbolj zaskrbljujoča območja jugozahodnega dela Slovenije predvsem Obala in Posočje. Na slednjem je letos zapadlo za polovico manj snega. Padavinski primanjkljaj je sicer očiten tudi v dolini Vipave.

"Na območjih Julijskih Alp, od koder se napaja reka Soča, je bilo za približno polovico manj snega kot običajno,"  je povedal za N1.

Profimedia

Snežnica – voda, ki nastane pri taljenju snega – in nivo Soče, ki se v spomladanskih mesecih dvigne, je bila tokrat manj izdatna. In je v glavnem že pošla, saj je skopnel tudi sneg, pojasnjujejo na N1. 

Odvisni bomo od lokalnih neurij in padavin

"Letos bomo odvisni predvsem od lokalnih neurij oziroma padavin. Vemo pa, da te padavine rek ne obogatijo zelo, temveč poskrbijo zgolj za kratkočasni višek. Reke lahko ob silovitejših nevihtah ali hudournikih za krajši čas poplavijo, a se nivo vode nato hitro spusti," razmere opisuje Polajnar.

Bobo

"Letos kaže, da bomo v Sloveniji, ne le v dolini Soče in na Primorskem, deležni najbolj sušnega leta, verjetno pa se bomo soočali tudi s pomanjkanjem vode," še opozarja. 

Evropa v vročinskem valu 

Spomnimo, da se tudi druge države Evrope soočajo z rekordno visokimi temperaturami, med drugim smo o več kot 40 stopinjah Celzija poročali v Španiji, med tem ko se v italijanski Padski nižini že več tednov soočajo z najhujšo sušo v zadnjih 70 letih. Vročinski val se bo pomaknil tudi nad Grčijo. 

Po omenjenih državah zaradi vročine nastajajo tudi obširni požari. Z največ požari se soočajo v Španiji, kjer se gasilci vsakodnevno borijo s tem, da bi jih zatrli. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk