Marijana Podhraški | 20. 3. 2023, 19:00

Vrtci v Sloveniji so dragi in polno zasedeni, toda obstaja tudi alternativna možnost (preberite, če iščete dobro varuško za vašega otroka)

Osebni arhiv Nike Kajnih

Kako družini najti primerno varuško za njihovega otroka, tiste, ki jih to delo zanima, pa čim bolje opremiti z vsemi potrebnimi znanji? Pedagoginja Nika Kajnih se je s tem vprašanjem ukvarjala, odkar je bila sama po koncu srednje šole au pair, z družino živeča varuška v ZDA. Izkušnja je vplivala na vse, kar je počela po vrnitvi domov, danes uspešno vodi hitro rastočo Akademijo za varuške in dela na ustvarjanju odličnosti pri varstvu otrok.

Združevanje službe in družinskega življenja za mnoge še vedno ostaja največji izziv sodobnega časa, sploh za družine z majhnim otrokom oziroma otroki. Imeti doma za pomoč pri skrbi otrok varuško, je marsikje na Zahodu že uveljavljena praksa. Pa pri nas? In ko govorimo o varstvu otrok, kako sploh priti do ustrezne varuške, kaj vse mora ta znati in ali so teoretična in praktična znanja res dovolj?

Varuška po meri

Pogovarjali smo se z ustanoviteljico prve slovenske Akademije za varuške Niko Kajnih, v program, ki ga izvaja skupaj s sodelavkami, je strnila vse svoje dolgoletne izkušnje in znanja. Že to pomlad bodo lahko vanj vstopile prve kandidatke in kandidati.

Kdaj in kako ste dobili idejo, da ustanovite Akademijo za varuške? 

Sama sem bila varuška od konca svoje srednje šole, vmes tudi au pair v ZDA. Ker sem kot varuška pogosto prejemala telefonske klice novih družin, ki so iskali pomoč pri varstvu otrok, sem začela razmišljati, kako bi jim lahko pri tem pomagala. Leta 2015 sem ustanovila prvi spletni iskalnik varušk v Sloveniji in več let ob študiju vodila agencijo za varuške.

Profimedia

Zadnja štiri leta sem se posvečala hčerkama in se tudi sama soočala s tem, da je še vedno zelo težko najti dobro varuško. Po večernem uspavanju hčerke sem po navadi iz otroške sobe prišla s kakšno novo idejo, malo tišine po celem dnevu dela čudeže ... Ugotovila sem, da se mi misli ves čas vračajo nazaj k varstvu otrok in kako rešiti izzive, ki so pri nas po vseh teh letih še vedno ostali enaki. S sprejetjem v program za socialne podjetnike sem se prvič zavedla, kako široke cilje ima moj projekt, od takrat naprej še bolj verjamem v to, da sem se odločila pravilno.

Za vas smo na našem Facebooku pripravili NAGRADNO VPRAŠANJEPogoji nagradne igre so znani, odgovor pa najdete v tem članku, ki ga pravkar prebirate.

Izobraževanje za delo z dojenčki, malčki in otroki

O čem izobražujete bodoče varuške?

Program Akademije za varuške smo zastavili zelo široko, pokrivamo vse od poporodnega obdobja, nege dojenčka, rokovanja z dojenčkom, uvajanja hrane, razvojnih mejnikov, montessori in pikler pedagogike in metod (obravnava vsakega otroka kot edinstvenega in s svojimi lastnostmi, op. a.), sočutne vzgoje, varne navezanosti, povezovalne komunikacije, pa vse do tehnologije, dela s šolskimi otroki, prve pomoči in seveda zakonodaje.

Namen Akademije je tudi, da bi ločili profesionalne varuške od tistih, ki bi se v delu z otroki rade samo na hitro preizkusile. Varuške bodo po 5-dnevnem izobraževanju, ki bo potekalo v času od 14. do 16. aprila in 22. do 23. aprila (prijave potekajo na naši spletni strani www.akademijazavaruske.si), opremljene s potrebnim znanjem za izvedbo kakovostnega in varnega varstva otrok. Vsem zainteresiranim nudimo tudi brezplačni posvet, na katerem svetujemo, kako postati uspešna varuška, in pomagamo ugotoviti, ali je naše izobraževanje pravo za njih. 

Program Akademije za varuške je namenjen osebam, ki varujejo ali bodo varovale otroke na domu.

Program Akademije za varuške je namenjen osebam, ki varujejo ali bodo varovale otroke na domu.

Profimedia

Pa obstaja zanimanje za poklic varuške pri nas? 

Zanimanja je precej, a se mi zdi, da vsak misli, da lahko opravlja to delo. Varuška pri nas na žalost ni poklic, upam pa, da bomo to lahko spremenili. Ravno zato je zelo težko najti varuško za daljše časovno obdobje, saj so te običajno na voljo le, dokler si ne najdejo redne službe. 

Imate kakšne posebne zahteve glede tega, kdo se lahko prijavi na izobraževanje?

Prijavi se lahko vsak, ki ga zanima varstvo otrok, ne glede na spol, izkušnje in trenutno izobrazbo. Za individualno varstvo na domu otrokove družine ni posebnih pogojev. Vsekakor pa so staršem, ki iščejo varuško, pomembna določena znanja.

Tisti, ki še nimajo znanja o razvoju in vzgoji otrok, bodo vse potrebno izvedeli med našim izobraževanjem. Prijaviteljice oziroma prijavitelji, ki so se šolali ali se šolajo v pedagoški smeri, pa lahko s pomočjo programa Akademije za varuške svoje znanje še nadgradijo. Izobraževanje je primerno tudi za vzgojitelje in učitelje, za njih smo pripravili posebne pakete, ki omogočajo uveljavljanje točk za napredovanje v nazive.

Lastnosti dobre varuške

Kaj mora imeti dobra varuška? Jo takoj prepoznate?

Varuška na papirju je nekaj drugega kot varuška v živo. V času, ko sem vodila agencijo za varuške, se je velikokrat zdelo, da sem našla popolno kandidatko za določeno družino. A mi je družina po srečanju z varuško nato sporočila, naj iščem naprej. Še vedno je praviloma najbolj pomembno, kako se varuška z otrokom in starši poveže v živo, šele nato pridejo na vrsto izkušnje in znanja.

Zato vsem našim kandidatkam svetujem, da se na prvem razgovoru posvetijo otroku in iskrici z njim. Mogoče se zdi samoumevno, ampak bili bi presenečeni, kako velik odstotek varušk otroka na razgovoru niti enkrat ne ogovori. V tem primeru varuški znanje na papirju ne koristi čisto nič.

Profimedia

Slovenski starši in varstvo otrok

Kateri so najpogostejši kriteriji slovenskih staršev, ko se na vas obrnejo za pomoč pri iskanju varuške? 

Običajno imajo preveč kriterijev in želja. Ne samo glede tega, kakšna naj bi bila varuška, ampak tudi, kdaj naj bi imela čas, kaj vse naj bi znala, kaj vse bo pri njih počela itd. Zaradi tega veliko odličnih kandidatk že na začetku izpade iz nabora. Na koncu se nato dostikrat izkaže, da kriteriji, ki so jih starši imeli, sploh niso bili to, kar družina zares potrebuje. Velikokrat si tudi želijo, da bi bila varuška — za vsak slučaj —  na voljo kar večino časa, čeprav jo na koncu pokličejo samo enkrat na teden. Treba je postaviti prioritete, biti nekoliko prilagodljiv in počakati na prvi stik v živo. Sama pravim: če bodo starši začutili, da je oseba prava, se bo vse drugo nekako izšlo.

Ali iščejo kratkoročno ali bolj dolgoročno varuško?

Glede na to, da večina otrok obiskuje vrtce, starši največkrat iščejo varuško za popoldanski in večerni čas ter vikende. Ne glede na to, kakšni so termini varstva, pa si vsi želijo dolgoročnega sodelovanja, saj je postopek iskanja varuške včasih zelo dolg - sploh če se ga lotijo sami, brez pomoči agencije.

"Staršem želimo po koncu prve Akademije za varuške na enem mestu ponuditi same odlične kandidatke. Tako bodo lahko hitreje in z večjim zaupanjem izbrali tisto, ki je tudi osebnostno najbolj primerna za njihovo družino."

Profimedia

Je kakšna glavna razlika (ali podobnost) med slovenskimi in ameriškimi starši?

Lahko rečem, da je imeti varuško oziroma kakršno koli pomoč v Ameriki in tudi drugje v tujini veliko bolj normalno in sprejemljivo. Iz istega razloga se mi je v času, ko sem bila au pair v ZDA, zdelo, da so tam ljudje veliko bolj zaupljivi, saj na varuško nikoli, niti na začetku, ne gledajo kot na tujko. Kar pa se marsikdaj sliši iz ust Slovencev (npr.: Kako lahko pustiš tujcu, da pride v tvojo hišo in čuva tvoje otroke?).  

Vsekakor je super, če imamo Slovenci pri otrocih pomoč širše družine, tudi naša družina jo ima. Pa vendar si ne predstavljam, da ne bi imeli varuške. Varuška je lahko točno taka, kot jo otrok potrebuje, sledi našemu načinu vzgoje in družino morda še kaj novega nauči. Prava varuška bo postala pomemben del družine, o tem sem prepričana.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije