J. Z. | 27. 9. 2022, 07:00

Katastrofa v javnem zdravstvu: namesto da bi popravili rentgen, v Murski Soboti paciente na slikanje pošiljajo daleč stran

Profimedia

Na nas se je obrnila bralka, ki je pri iskanju izvajalca za slikanje zob naletela na neprijetno presenečenje. Čeprav bi slikanje lahko opravila v bližnjem zdravstvenem domu, ji je zobozdravnica to odsvetovala. 

Bralka, ki je obiskala zasebnega zobozdravnika v Murski Soboti, bi morala po njegovi napotitvi opraviti rentgensko slikanje zob. Tega bi lahko opravila v Zdravstvenem domu Murska Sobota, ki ji je najbližji in kjer rentgen imajo, a ji je zobozdravnica to izrecno odsvetovala. Kot ji je pojasnila, je rentgen v zdravstvenem domu tako dotrajan, da "se iz slike ne da nič razbrati"

Zobozdravnica je naši bralki pojasnila, da ima dve možnosti: ali se na slikanje naroči v 55 kilometrov oddaljenem zdravstvenem domu Lenart, kjer bi slikanje lahko opravila zastonj, ali pa pri zasebniku v pet kilometrov oddaljenih Martjancih, kjer pa bi morala rentgensko slikanje zob plačati iz svojega žepa. 

Profimedia

Po odgovore smo se odpravili v Zdravstveni dom Murska Sobota, kjer smo se že prejšnji četrtek z vprašanji obrnili na direktorico zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač. Zanimalo nas je, ali je seznanjena s težavami pri delovanju rentgena ter kako in kdaj jih bodo odpravili. Vprašanja smo ji želeli zastaviti osebno, a nas je njena tajnica preusmerila na elektronsko pošto, na katero pa doslej odgovora nismo prejeli. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu