A. B. | 9. 12. 2022, 13:05

Ste že neučakani, kdaj bo pri vas zapadel sneg? Napoved vas bo razveselila

Žiga Živulović jr./BOBO

Vremenoslovci napovedujejo izjemno nizke temperature, tudi do -10 stopinj Celzija. Kje ga lahko pričakujete?

Višji predeli Slovenije so že oviti v snežno odejo, vremenoslovec Rok Nosan je za 24 ur pojasnil, da bo sneg čez vikend pobelil tudi nižje predele. "Ohladitev bo najverjetneje dovolj izrazita, da se bodo dežne kaplje spremenile v snežinke v večjem delu Slovenije, izjema bodo le nižji deli Primorske," je zapisal. 

"Povsem po nižinah ne kaže na debelejšo snežno odejo, bo pa to sneženje uvod v nekajdnevno obdobje mrzlega vremena s temperaturami, ki se bodo ob jasnih nočeh brez vetra spuščale globoko pod ničlo in tudi čez dan se marsikje ne bodo dvignile nad ledišče," dodaja Nosan. 

Sprva padavine, nato sneg

Občutneje hladnejši zrak se bo nad Slovenijo spustil v začetku vikenda, zaradi česar Nosan napoveduje tudi sneg. "Občasno bo snežilo tudi v noči na nedeljo in v nedeljo dopoldne, le v nižjih delih Primorske bo večinoma deževalo," pojasnjuje in dodaja, da je napoved o količini snega nehvaležna naloga, saj so razmere nepredvidljive: "Predvsem v legah nad 500 metrov nadmorske višine, kjer bodo temperature za sneženje bolj ugodne, lahko zapade več kot 15 centimetrov snega, nad 700 metri lokalno tudi okoli četrt metra, medtem ko večina izračunov nižinam ne namenja debelejše snežne odeje." 

Na Kredarici je v tem mesecu zapadlo že skoraj meter snega. 

Tudi prihodnji teden bo prinesel mrzle dni 

Prihodnji teden bo zaznamovan s hladnim zrakom, ki bo vztrajal vsaj do sredine prihodnjega tedna. Temperature se lahko na področjih, kjer je snežna odeja nekoliko debelejša, spustijo tudi do -10 stopinj Celzija. Pri tem Nosan še poudarja, da je mogoča tudi nova pošiljka snega. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk