A. B. | 10. 2. 2023, 14:25

Zaradi kurentovanj po Sloveniji celo popolne zapore cest (imamo zemljevid)

Borut Živulović/BOBO

Ptuj bo obarvan v navihane mavrične barve, mesto pa bodo preplavile maškare. A zaradi tega boste do povork težko prišli z avtomobili, saj bodo dostopi onemogočeni. Na zemljevidu preverite, kje bodo zapore cest. 

63. Kurentovanje na Ptuju bo tudi letos prinesel ogromno dobre volje in zabave, a tudi nekaj oteženih prehodov cest. Zaradi pustnih povork so namreč iz Zavoda za turizem Ptuj sporočili, da bodo v izogib nevečnostim in možnemu ogrožanju prisotnih na povorki tudi letos postavili delne in popolne zapore nekaterih cest. 

Osrednje etnografsko in karnevalsko rajanje bo med 11. in 21. februarjem. Večje in tudi tradicionalne povorke bodo tri. Tem bodo prilagojene tudi zapore cest. 

Otvoritvena povorka 

Otvoritvena povorka bo na Ptuju v soboto, 11. februarja, ob 11. uri. Potekala bo na trasi ŠC Ptuj na Vičavi – Muzejski trg – Prešernova ulica – Slovenski trg – Slomškova ulica – Miklošičeva ulica – Mestni trg – Krempljeva ulica – Minoritski trg – Dravska ulica. Zaključek povorke bo le nekaj metrov pred Miheličevo galerijo. 

Zapore državnih in lokalnih cest bodo veljale med 9.00 in 13.30. 

V času formiranja povorke bo označen obvoz iz smeri Orešja prek Ulice Vide Alič v smeri Maistrove ulice. Zapora se bo umaknila takoj ob startu povorke in se premakne na križišče Vičava – Muzejski trg, tako da se sprosti smer Vičava – Raičeva ulica – center mesta. Zaradi te bosta od 5. ure zjutraj zaprti parkirišči pod gradom na Raičevi ulici in parkirišče v ŠC Vičava, so sporočili iz Zavoda za turizem Ptuj. 

Uredništvo/openstreetmap.org

Stanovalce mestnega jedra pozivajo, da svoja vozila pravočasno umaknejo iz trase povorke in pri tem izpostavljajo stanujoče na Slomškovi cesti, Slovenskem trgu in na Prešernovi ulici. 

63. Mednarodna karnevalska povorka

V nedeljo, 19. februarja, ob 13. uri bo potekala 63. Mednarodna karnevalska povorka. Potekala bo na naslednji trasi: Potrčeva cesta – Slomškova ulica – Trstenjakova ulica – Vinarski trg – Ulica Heroja Lacka – Mestni trg – Krempljeva ulica – Minoritski trg – Dravska ulica, kjer bo nekaj deset metrov pred Miheličevo galerijo povorka zaključena.

Osojnikova cesta bo ves čas sproščena za promet, obvoz bo urejen iz smeri Volkmerjeve ceste, Ulice 5. prekomorske, Vodove ulice, Ulice Jožefe Lackove ter Slovenskogoriške ceste, od koder bo možna vožnja prek Osojnikove ceste v smeri Ormoža ali Maribora.

Zapore državnih in lokalnih cest, po katerih bo potekala povorka, ter vpadnic na traso povorke bodo med 11.00 in 17.30, izjema je Trstenjakova ulica, ki bo zaprta že od 9. ure zjutraj. 

Uredništvo/openstreetmap.org

Povorka otrok iz vrtcev

Otroci iz vrtcev se bodo našemili v ponedeljek, 20. februarja. Njihova povorka bo med 10.00 in 11.30. Potekala bo po trasi: ŠC Ptuj na Vičavi – Muzejski trg – Prešernova ulica – Slovenski trg – Murkova ulica – Mestni trg – Krempljeva ulica – Minoritski trg – Dravska ulica (zaključek povorke je nekaj deset metrov pred Miheličevo galerijo).

Zapore državnih in lokalnih cest, kjer bo potekala povorka, ter vpadnic na traso povorke bodo med 9.00 in 11.30.

Za potrebe izvedbe prireditve in prevoza otrok bodo zaprta parkirišča pod gradom na Raičevi ulici, asfaltna površina na območju ŠC Ptuj na Vičavi ter parkirišče na Čučkovi ulici pred Mestnim stadionom.

Uredništvo/openstreetmap.org

Na Ptuju bo tudi po ponedeljku nabor pustnih dogodkov 

Ob treh večjih povorkah bodo na Ptuju še manjši dogodki, omejeni na območje za peščce med Krempljevo ulico in mestno tržnico. 

15. februarja 2023 med 16. in 20. uro: Dan kurentovih in korantovih skupin. Takrat se bo predstavilo večje število mlajših kurentov, po 17.30 bo Mestni trg zavzelo sto korantov in kurentov. 

17. februarja 2023 med 17. in 20. uro: Nočni spektakel na Mestnem trgu in ulicah mestnega jedra, ki mu sledi zabavno-glasbeni program.

18. februarja 2023 med 9. in 13. uro: Ptujski mestni korzona Mestnem trgu, mestni tržnici in ulicah mestnega jedra, ki mu sledi zabavno-glasbeni program.

21. februarja 2023 med 12. in 22. uro: Pustni torek in pokop pusta. Osrednja dogodka, pokop pusta in predaja oblasti, sta predvidena med 17. in 18. uro.


Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije