M. P. | 22. 7. 2022, 13:00

Končno tudi za kanček prijetnejša novica s Krasa: v tej znani vasici se bo zgodilo nekaj ČUDOVITEGA!

Bobo

Večina med nami je te dni v mislih in srcih s prebivalci slovenske regije, kjer še vedno besnijo požari, in tudi z gasilci, ki se borijo z ognjenimi zublji. Medtem ko upamo, da se bodo tamkajšnje razmere kmalu umirile, nam objave, kot jo je delila ena od tamkajšnjih občin, vsaj za trenutek pobožajo misli.

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, njegov znameniti grad pa je eno največjih grajskih poslopij na Krasu in predstavlja osrednji del stare naselbine.

Sanjski vrtovi in zgodbe, zapisane v kamen

V tej čarobni vasici vsak kamen govori svojo zgodboGrič je bil poseljen že v prazgodovini, o rimskem obdobju pričajo ostanki stavb in nagrobniki.

Njegov mogočni grad in strnjena vas nam še danes pripovedujeta o srednjeveškem življenju, arhitekturne mojstrovine Maksa Fabianija iz 20. stoletja pa so res zgodba zase.

Njegov edinstveni Ferrarijev vrt, ki je njegova najbolj znana zapuščina v Štanjelu, priča o arhitektovi izjemni ustvarjalnosti in tudi inovativnosti.

Po srednjeveški pozidavi je Štanjel največjo preureditev doživel na začetku 20. stoletje, v času županovanja Maksa Fabianija.

Po srednjeveški pozidavi je Štanjel največjo preureditev doživel na začetku 20. stoletje, v času županovanja Maksa Fabianija.

Uredništvo

Kot pravijo vsi, ki ga obiščejo, se je temu kraškemu biseru res vredno povsem prepustiti, da te vodi po ulicah. V njem vsakdo najde kakšno zgodbo zase, pa tudi mir in lepoto, ujeto v svetlobi kraških razgledov.

Dolgoletna prizadevanja za obnovo gradu 

V vasici pa si že nekaj časa tudi prizadevajo za dokončanje obnove gradu Štanjel. Komenska občina se je že leta 2010 prijavila na razpis ministrstva za kulturo, a niso bili uspešni. Grad namreč takrat ni imel ustreznega statusa.

Kot je povedal komenski župan Erik Modic, so to popravili in ob pomoči nekaterih služb ministrstva za kulturo uspeli uvrstiti štanjelski grad kot enega od petih projektov, ki jih je ministrstvo dobilo iz naslova širjenja promocije biotske pestrosti in varstva narave.

V letu 2018 je bil na gradu (pod vodstvom območne izpostave ZVKD iz Nove Gorice) izveden segment obnove, v sklopu katere je bil požgani grad dozidan in zaključen.

V letu 2018 je bil na gradu (pod vodstvom območne izpostave ZVKD iz Nove Gorice) izveden segment obnove, v sklopu katere je bil požgani grad dozidan in zaključen.

Profimedia

Svoje veselje ob novici so delili na družbenih omrežjih!

Da so se vendarle zgodili ključni premiki za dokončno obnovo gradu, smo izvedeli na Facebooku prek uradne turistične strani Visit Štanjel. V izvirniku gre za objavo župana Modica, ta pa jo je naslovil z besedami "zgodovinski dan".

Kot so zapisali, je občina Komen prejela odločbo ministrstva za kulturo o sofinanciranju projekta Kulturni inkubator, s pomočjo katerega bo dokončana skoraj 50 let trajajoča obnova gradu Štanjel.

"Poleg obnove, ki jo vsi nestrpno čakamo, bo Slovenija dobila tudi svoj prvi muzej slovenskega jezika in knjige," so ob novici še delili s sledilci. A to še ni vse!

V objavi smo tudi izvedeli, da bodo poleg novih muzejskih prostorov v prenovljenem gradu Štanjel tudi nova poročna dvorana in dvorana s sodobnimi konferenčnimi prostori, obe pa bosta dostopni tudi invalidom. Ob vsem tem se bodo lahko pohvalili tudi s prostori za start-up podjetja s področja kulture in turizma.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu