25. 5. 2022, 18:24

V Celju še eno sojenje proti Janši! Kaj je storil?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

O primeru naj bi prvotno odločalo okrožno sodišče v Ljubljani, a je bila odločitev o kraju sojenja spremenjena. Kaj so bili razlogi za to in kdo ga toži?

Tožbo je vložil nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič, razlog za njegovo tožbo pa je tvit, ki ga je Janša objavil 6. maja 2021. Zapisal je: "Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike."

Zapis se nanaša na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič vročil izredno odpoved tedanjemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku, ki pa je pozneje zaradi bolezni umrl. Tvit smo iskali, a ga kot kaže na Twitterju ni več. Pobrskali smo po spletu in ga našli v članku na blogu had.si.

Had.si/posnetek zaslona

Sicer to ni bilo edinkrat, da je slovenski premier tvital o Veselinoviću in namigoval na njegova nezakonita in neetična ravnanja. Še pred majskim tvitom je marca istega leta objavil tudi spodnjega.

Veselinovič očitke javno zavrnil

Veselinovič je že v nastopu na oddaji Tarča na Televiziji Slovenija maja lani dejal, da "gre za neresnične in žaljive očitke, ki škodijo njegovi časti in ugledu, ter da bo zato uporabil vsa pravna sredstva na sodišču."

Bojan Veselinović, nekdanji direktor STA.

Bojan Veselinović, nekdanji direktor STA.

Tamino Petelinšek/STA

V obrazložitvi tožbe je nakedanji direktor STA pojasnil, da je bila Mešku pogodba o zaposlitvi odpovedana 3. novembra 2009, z njegovo hudo boleznijo pa je bilo vodstvo STA seznanjeno maja 2010. Dodal je še, da je Janša očitek na njegov račun zapisal “zavedajoč se neresničnosti in hote, z namenom, da bi ga oblatil”.

Zanikal je tudi vse očitke o mobingu in brutalnem obračunavanju s pokojnim novinarjem.

Sojenje iz Ljubljane v Celje - zakaj?

Janševi zagovorniki iz odvetniške družbe Matoz so na vrhovno sodišče vložili predlog, da se odločanje o Veselinovičevi tožbi prenese na sodišče izven sodnega območja višjega sodišča v Ljubljani.

Franci Matoz

Franci Matoz

Profimedia

Kot razlog za to so navedli, da za celotno okrožno sodišče v Ljubljani pa tudi za ljubljansko višje sodišče obstaja dvom o nepristranskosti sojenja, saj da je bil Janša v preteklosti žrtev politično motiviranega kazenskega pregona, v katerem naj bi sodelovali tudi sodniki na vseh treh stopnjah rednih sodišč, poroča N1.

Tako kot v primeru drugih sodnih pošt so imeli vročitelji tudi pri vročanju Veselinovičeve zasebne tožbe Janši po informacijah N1 težave.

Senat vrhovnega sodišča – sodnica poročevalka naj bi bila vrhovna sodnica Barbara Zobec – je Janševi bojazni o nepristranskosti sojenja ljubljanskih sodišč pritrdila. Veselinoviča medtem zastopa odvetnik Gorazd Fišer

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu