26. 5. 2022, 07:27 | Vir: STA

Bo predsedniku Bidnu uspelo zaustaviti policijsko nasilje v ZDA?

Profimedia

Reakcijo ameriškega predsednika je izzval umor temnopoltega Georgeja Floyda, ki je sprožil tudi proteste. Bodo policisti odslej manj nasilni?

Ameriški predsednik Joe Biden je podpisal izvršni ukaz o reformi policije v ZDA in proti zlorabam policijskih pooblastil, kar se je zgodilo na dan druge obletnice umora temnopoltega Georgea Floyda v Minnesoti s strani policije. Ta dogodek je v ZDA spodbudil množične proteste proti policijskemu nasilju in rasizmu.

Profimedia

Manj sile pri oblvadovanju osumljencev

Bidnov ukaz ima sicer omejen rok trajanja, saj nima zakonske teže. V skladu z ukazom se bo oblikoval nacionalni sistem akreditacij za 18.000 policijskih agencij po ZDA, kakor tudi nacionalnega registra za policiste.

Pravosodno ministrstvo ZDA bo tako lahko poslej spodbujalo razne policijske agencije po ZDA, da omejijo uporabo sile pri obvladovanju osumljencev in uporabo policijskih nalogov za vstop v stanovanje osumljenca brez opozorila. Ukaz prav tako omejuje prenos vojaških tehnologij k lokalnim policijskim agencijam.

Profimedia

Ob podpisu prisotna družina Georgea Floyda

"Gre za to, da zdravimo dušo naše države z odpravljanjem globokega strahu in travm, ki so jih doživljale generacije Američanov, predvsem temnopoltih," je dejal predsednik ZDA.

Ob podpisu izvršnega ukaza so bili ob Bidnu tudi družinski člani pokojnega Floyda, ki ga je maja 2020 ob pomoči treh kolegov med aretacijo zadušil belopolti policist Derek Chauvin. Ta je bil že obsojen za umor in naj bi v zaporu preživel najmanj 20 let.

Profimedia

Ob Bidnu so bili tudi družinski člani Breonne Taylor, ki so jo policisti leta 2020 povsem nedolžno ubili na njenem domu v Kentuckyju, kjer so iskali osumljenca na napačnem kraju ob napačnem času.

Biden tudi o pravici do orožja

Izvršni ukaz poudarja, da velika večina policistov častno opravlja svoje delo, vendar pa smrtonosni policijski incidenti neprimerno pogosteje prizadenejo temnopolte Američane in druge manjšine. Biden je ob podpisu ukaza omenil tudi torkov pokol na osnovni šoli v Teksasu in dejal, da mu je dovolj tega, kar se zadnje čase dogaja v ZDA.

Profimedia

"Pravica do orožja ni absolutna. Tudi v času, ko je bil sprejet drugi amandma, nisi mogel doma imeti topa. Vedno so bile omejitve. Ukrepi, ki smo jih v preteklosti sprejeli proti orožju, so rešili življenja. To lahko spet storimo," je dejal predsednik ZDA.

Se bo ukaz obdržal?

V pričakovanju političnih kritik s strani republikancev je Biden dodal, da so republikanci proti vsaki smiselni reformi, zato je bil prisiljen v podpis ukaza. Njegov naslednik bi sicer lahko ta ukaz preklical, kot je Biden storil z vrsto ukazov predhodnika Donalda Trumpa, ta pa z vrsto ukazov Baracka Obame.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk