30. 5. 2022, 22:49 | Vir: STA

Bo Putin vendarle odprl pomorske poti za izvoz žitaric?

Profimedia

Ruski predsednik bo dopustil nemoten pomorski tranzit blaga iz ukrajinskih pristanišč, a samo pod enim pogojem. Katerim?

Ruski predsednik Vladimir Putin je turškemu voditelju Recepu Tayyipu Erdoganu dejal, da je Moskva v sodelovanju z Ankaro pripravljena omogočiti neoviran izvoz žitaric iz ukrajinskih pristanišč. Putin je pri tem potrdil pripravljenost ruske strani na izvoz gnojil in živil.

Vendar le v primeru, da bodo odpravljene sankcije proti Rusiji.

O težavah na svetovnem trgu hrane

Ruski predsednik je ob opozoril na težave na svetovnem trgu hrane, ki da so posledica "nespametne finančne in gospodarske politike zahodnih držav", rekoč, da je Rusija pripravljena izvoziti "znatne količine gnojil in kmetijskih pridelkov v primeru odprave ustreznih protiruskih sankcij."

Po navedbah Kremlja sta voditelja govorila tudi o "zagotavljanju varne plovbe v Črnem in Azovskem morju" in "odpravljanju nevarnosti min v njunih vodah".

V ukrajinskih pristaniščih, ki so jih obkolile ruske ladje, je obtičalo na desetine kontejnerskih ladij, zaradi česar je onemogočen izvoz pšenice, sončničnega olja in drugih živil ter gnojil.

Erdogan znova predlagal Istanbul za srečanje ruske in ukrajinske delegacije

Erdogan je dejal, da je Ankara pripravljena znova organizirati srečanje delegacij Rusije, Ukrajine in Združenih narodov v Istanbulu, kot je to že storila po začetku ruske invazije. Turčija pa bi sodelovala v morebitnem mehanizmu opazovanja, če sprti strani dosežeta načelen dogovor, so sporočili iz urada turškega predsednika.

Turški predsednik Erdogan.

Turški predsednik Erdogan.

Profimedia

Poleg rusko-ukrajinskega konflikta naj bi Erdogan s Putinom govoril tudi o prošnji Švedske in Finske za članstvo v zvezi Nato, čemur Turčija kot edina od držav članic zavezništva nasprotuje.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije