M. M. | 19. 7. 2022, 09:08

Bodite pozorni, če greste na hrvaško obalo: nov zemljevid razširjenosti meduz

Facebook/BDJ Marina

Center za raziskovanje morja Inštituta Ruđer Bošković v Rovinju je objavil nov zemljevid razširjenosti meduz. Videli so tudi dve novi vrsti, štiri osebe pa so poročale o ožigih.

Ob obali zahodne Istre so v preteklih tednih opazili nevarne meduze, o čemer Center za raziskave morja v Rovinju pogosto poroča. Objavili so tudi nov zemljevid razširjenosti klobučnjakov. 

Pomembno je upoštevati, da je več vrst lahko prisotnih na več lokacijah, a jih ni nihče prijavil, opozarja center in zato vedno znova poziva občane, da jim pomagajo izboljšati zemljevide razširjenosti, tako da svoja opažanja še naprej pošiljajo na tkogovs@irb.hr ali prek družbenih omrežij @CIMrovinj (datum, slika in lokacija).

V tednu od 9. do 15. julija 2022 je center prejel 84 opazovanj

"Največ poročil – kar 45 jih je o meduzi šestarji (Chrysaora hysoscella), 17 poročil o morski pljučnici (Rhizostoma pulmo), 11 o morskem orehu (Mnemiopsis leidyi) in le eno opažanje je bilo pripisano uhatemu klobuku. (Aurelia sp.)", so sporočili iz centra.

Poudarili so tudi, da so prejeli prijavo dveh dodatnih vrst meduz - dveh za sredozemsko meduzo (Cotylorhiza tuberculata) in dveh za hidromeduzo Olindias muelleri), pri čemer so opozorili, da gre za prijave iz širšega geografskega območja - Slovenije, Hrvaške in Črne gore. 

"Dve prijavi nista bili dovolj podrobni za identifikacijo, štiri osebe pa so poročale o ožigih meduz," so sporočili iz Centra za raziskave morja v Rovinju.

Brezskrbno kopanje lahko spremenijo v nočno moro: "Tisti, ki so jih srečali, še danes nosijo spomin nanje."

Kopanje je marsikomu v veselje, a previdnosti nikoli ni dovolj. Starši naj bodo še posebej pozorni na svoje otroke. Iz centra opominjajo, da "meduzam pogosto manjkajo deli telesa ali pa so zaradi razgradnje (staranja) nerazpoznavne. Vendar tudi takšne meduze lahko opečejo, če jih vznemirjamo, zato se je treba izogibati vsakemu stiku z njimi.''

"V primeru ožiga predel sperite z morsko vodo in s pinceto previdno odstranite preostalo tkivo meduze. Spiranje z vodo iz pipe ali ustekleničene vode in praskanje bosta vbod le še poslabšala,'' so pojasnili.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk