Uredništvo | 24. 4. 2024, 20:30

Umrl znan novinar in urednik, ki je veljal za televizijsko legendo (vodil je tudi Dnevnik)

Profimedia

Umrla je hrvaška legenda televizijskega novinarstva Damir Matković.

Umrl je Damir Matković, znan novinar in urednik ter eden najbolj prepoznavnih obrazov hrvaške televizije. "Damir Matković je bil predvsem odličen sodelavec, človek od katerega si se lahko veliko naučil. Prava televizijska legenda. Ponosni smo, da je bil 40 let član HND. Hvala za vse, kar je dal našemu poklicu. V svojem imenu in v imenu HND izrekam iskreno sožalje družini in prijateljem," je dejal Hrvoje Zovko, predsednik HND, katerega aktiven član je bil od leta 1985 tudi Matković.

Damir Matković se je rodil 26. januarja 1952 v Zagrebu. Od poročanja s trga je postal urednik in voditelj Zagrebačke panorame, mozaične oddaje Dobar dan, informativno-politične revije Spektar ter kasneje urednik in voditelj TV Dnevnika.

Bil je tudi odgovorni urednik razvedrilnega in športnega programa HTV. Od leta 2004 pa do upokojitve leta 2017 je bil zunanjepolitični komentator HTV. Matković je eden prvih novinarjev HTV, ki je začel snemati lastne reportaže. Leta 1987 je prejel letno nagrado Hrvaškega novinarskega društva (HND) Zlato pero za dokumentarni film Medžugorje v režiji Anta Granika.