25. 4. 2024, 07:59 | Vir: STA

Nove težave za Donalda Trumpa: vložena že peta obtožnica zaradi kaznivih dejanj, povezanih z ...

Profimedia

Tokrat se je na zatožni klopi znašlo kar 18 zaveznikov kontroverznega nekdanjega ameriškega predsednika.

Velika porota v Arizoni je sinoči potrdila obtožnice proti 18 zaveznikom bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev v tej zvezni državi leta 2020, poročajo ameriški mediji. Med obtoženimi sta nekdanji Trumpov odvetnik Rudy Giuliani in nekdanji šef kabineta Bele hiše Mark Meadows.

Rudy Giuliani

Rudy Giuliani

Profimedia

Obtoženi več kaznivih dejanj

Trump je v obtožnici naveden kot "neobtoženi so-zarotnik številka ena" - to pomeni, da lahko med postopkom še obtožijo tudi njega, kot so ga že za podobno kaznivo dejanje v zvezni državi Georgii in na zvezni ravni.

V obtožnici, ki vključuje kazniva dejanja zarote, goljufije in ponarejanja, je zapisano, da so obtoženci naklepali preprečitev prenosa oblasti, da bi "neobtoženega so-zarotnika številka ena" obdržali na položaju proti volji volivcev Arizone. Demokrat Joe Biden je leta 2020 v Arizoni premagal Trumpa le za okrog 11.000 glasov.

Profimedia

Kdo vse je med obtoženci?

Poleg Giulianija in Meadowsa so med obtoženimi tudi nekdanji Trumpov odvetnik Boris Epshteyn, odvetniki John Eastman, Jenna Ellis in Christina Bobb ter operativec Trumpove kampanje Mike Roman. Prav tako je obtoženih 11 republikancev, ki so se lažno izdajali za predsedniške elektorje Arizone kljub Trumpovemu porazu.

To je že peta kazenska ovadba proti Trumpu ali njegovim zaveznikom zaradi spodnašanja izida volitev leta 2020. Obtožnice so vložene tudi v Michiganu in Nevadi.