2. 5. 2022, 12:59 | Vir: STA

Finska odstopa od gradnje jedrske elektrarne

Finska jedrska elektrarna Olkiluoto

Profimedia

Kaj je glavni razlog za odstop od 7,5 milijarde evrov vrednega projekta?

Finski konzorcij Fennovoima je odstopil od pogodbe z rusko skupino Rosatom, s katero je načrtoval gradnjo tretje finske jedrske elektrarne.

"Vojna v Ukrajini je povečala tveganja pri projektu," je v sporočilu za javnost zapisal konzorcij Fennovoima.

Ob tem so izpostavili tudi znatne zamude pri investiciji. Finci so 1200-megavatni reaktor, ki bi ga oblikovali Rusi, načrtovali v mestu Pyhäjoki, ki je okoli 100 kilometrov oddaljen od pristanišča Oulu na severu države.

Projekt Hanhikivi 1, v katerem ima ruski Rosatom 34-odstotni delež, so večkrat zamaknili, vlagatelji med drugim še niso uspeli pridobiti gradbenega dovoljenja.

Gre sicer za enega večjih projektov v EU, v katerega so vpletena ruska podjetja. Dva dni po ruski invaziji na Ukrajino je finska vlada sporočila, da bo preučila varnostna tveganja pri projektu, ki je bil ocenjen na 7,5 milijarde evrov.

Iz konzorcija so ob tem sporočili, da odločitev ni bila lahka. "Tako velik projekt je zelo kompleksen, odločitve pa se sprejemajo šele po temeljitem premisleku," so zapisali.

V dveh finskih jedrskih elektrarnah trenutno deluje pet reaktorjev. Obe sta locirani ob Baltskem morju in proizvedeta približno 30 odstotkov finske elektrike. Peti reaktor Olkiluoto 3, ki ga je zgradil finsko-nemški konzorcij Areva-Siemens, so v sistem vklopili marca in bo, ko bo septembra začel polno obratovati, predvidoma proizvedel 15 odstotkov finske elektrike.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije