19. 5. 2022, 07:45 | Vir: STA

Joe Biden obudil zakon o vojni proizvodnji: to je storil v korist novorojenčkov

Profimedia

Za uvoz produkta iz tujine bodo lahko podjetja uporabljala tudi civilna vojaška letala.

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi pomanjkanja mlečne formule za dojenčke v ZDA obudil zakon o vojni proizvodnji, ki vladi omogoča večji nadzor nad proizvodnjo zasebnih podjetij v izrednih razmerah.

Vlada v tovarne ne bo pošiljala vojske, ampak predsednikov ukrep pomeni, da lahko proizvajalcem sestavin, potrebnih za izdelavo mlečne formule, odredi, da jih prioritetno pošljejo podjetjem, ki to formulo proizvajajo.

Pomanjkanje mlečne formule na trgovinskih policah v Ameriki.

Pomanjkanje mlečne formule na trgovinskih policah v Ameriki.

Profimedia

 
Prav tako se bodo lahko sedaj za uvoz mlečne formule iz tujine uporabljala tudi civilna vojaška letala.

Ameriški starši so zaradi pomanjkanja in visokih cen mlečne formule jezni na vlado, a poglavitni problem je v podjetju, ki pokriva 40 odstotkov trga v ZDA.

Podjetje Abbott je namreč zaprlo veliko tovarno v Michiganu zaradi suma okužbe z bakterijo, poleg tega pa ima že dolgo zgodovino pomanjkljivosti v svojem procesu proizvodnje.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je s podjetjem dosegla dogovor oziroma načrt za ponoven zagon proizvodnje ob upoštevanju vseh varnostnih zahtev. Poceni mlečna formula namreč ne bo rešila ničesar, če bodo dojenčki nato zboleli ali celo morali v bolnišnico.

Bela hiša obenem vodi pogovore z drugima velikima proizvajalcema mlečne formule Reckitt in Gerber, da povečata svojo proizvodnjo.


Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu