M. P. | 24. 4. 2022, 06:00

Stvari, ki jih je dobro vedeti pred selitvijo v ZDA

Profimedia

Za mnoge že sama misel, da bi si ustvarili življenje v Ameriki, zveni zelo mamljivo. Pa se zavedamo dovolj, kako zapletena pot je to v resnici?

Čeprav velja, da ti tujina da bogate življenjske izkušnje ter odpre nova obzorja, je selitev iz Slovenije v drugo državo resnici na ljubo kar velik podvig. Še toliko večji, če si kot ciljno državo izberemo državo zunaj EU. Mnogi, ki sanjajo o selitvi v ZDA, ne vedo čisto točno, kaj je treba za to storiti.

Kje začeti in kakšne težave se lahko pojavijo med selitvijo?

Profimedia

ZDA niso EU

Načeloma sicer vemo, da so ZDA celina, s čisto svojo ureditvijo in realnostjo. A se pogosto izkaže, da ne vemo dovolj dobro, kaj to pomeni v praksi. Na kratko: 'pravila igre' so tam drugačna in strožja.

Slovenci smo navajeni, da imamo znotraj EU avtomatično zagotavljen prestop mej in vstop na evropski trg dela. A v ZDA moramo namen svojega obiska upravičiti, za daljše bivanje pa imeti pripravljen ustrezen vizum.

Ameriška zakonodaja namreč predvideva, da ima vsak, ki pride na ameriški mejni prehod, namen vselitve, razen če sam dokaže, da temu ni tako. Njihova priseljenska politika zelo podrobno opredeljuje razloge za vstop v državo. Tudi če denimo prihajamo kot obiskovalci, lahko na meji (letališču) od nas zahtevajo dokazila, kje bomo nastanjeni, koliko denarja imamo s sabo, s čim se ukvarjamo v svoji matični državi, naš družinski status in druge razmere v našem življenju. 

Za krajše turistične obiske (do 90 dni) sicer ne potrebujemo vizuma. A po preteku treh mesecev moramo državo zapustiti. V nasprotnem smo v hudem prekršku, ki mu (lahko) sledi zaporna kazen, možna je tudi trajna prepoved ponovnega vstopa.

M.P.

Kako bivati in ostati zakonito?

Za daljše bivanje v ZDA je nujen ustrezen vizum. Sanje vseh, ki si prizadevajo zavedno ostati v Ameriki, je pridobitev opevane "zelene karte" (Green card). Z zeleno karto si 'na konju', na koncu poti je ameriško državljanstvo.

Zelena karta je lahko tudi začasna, pridobljena na osnovi dela, ko nas ameriški delodajalec povabi na delo in je naš "visa sponsor". Delodajalec utemelji zahtevo za izdajo delovne vize na podlagi, da takega profila ni mogoče najti v ZDA, zato mora zaposliti tujca. Delovne vize se ponavadi izdajo začasno.

Obstajajo tudi drugi načini pridobivanja zelene karte, ki so lahko skozi družinske vezi, poroko z ameriškim državljanom oziroma državljanko in preko tako imenovane 'loterije' (poteka enkrat na leto, prijave so zastonj, več informacij najdete na Green Card lottery registration period).

Pridobitev ameriškega delovnega dovoljenja in dovoljenja za stalno bivanje (permanent status) je običajno dolgotrajen postopek, ki vključuje intervjuje z ameriškimi uradniki ter nujen zdravniški pregled.

Naj ob tem omenimo, da je na voljo cel kup različnih ameriških viz, denimo študijska viza, viza za študente na izmenjavi ali če se odpravljamo tja na doktorat, poznajo tudi novinarsko vizo, pa vizo za zakonce stalno naseljenega tujca v ZDA in celo vlagateljsko vizo (Investors visa). Informacije o vrstah ameriških vizumov in kako začeti postopek za njegovo pridobitev so na voljo na spletni strani Veleposlaništva ZDA v Sloveniji in na spletni strani slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve

Dobre predhodne informacije in izkušnje tistih, ki so pot pridobivanja ameriške bivalne vize že prehodili, so ZLATA vredne! 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk