3. 5. 2024, 20:32 | Vir: STA

To je razlog, da so na Luno izstrelili sondo brez posadke

Profimedia

Kitajska je na Luno izstrelila sondo brez posadke s ciljem, da postane prva država, ki zbira in raziskuje vzorce kamnin z večinoma neraziskane zadnje strani Lune. 

Nova kitajska vesoljska odprava bo predvidoma trajala 53 dni in bo zbirala vzorce iz velikega kraterja Južni pol-Aitken, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia

Sonda Chang'e 6, poimenovana po kitajski boginji Lune, je danes vzletela iz vesoljskega centra Wenchang na južnem kitajskem otoku Hainan. To je šesta odprava Kitajske na Luno od leta 2007. Po navedbah BBC je cilj odprave zbrati dva kilograma kamnin za analizo iz kraterja, ki je širok 2500 in globok osem kilometrov.

Zadnja stran Lune ima debelejšo in starejšo skorjo. Njene kraterje v manjši meri kot na bližnji strani Lune prekrivajo stari tokovi lave. Kitajski znanstveniki zato pričakujejo lažje zbiranje vzorcev, ki bi lahko omogočili nov vpogled v nastajanje Zemljinega naravnega satelita.

Profimedia

Prvo vesoljsko plovilo, ki je pristalo na zadnji oziroma bolj oddaljeni strani Lune - polobli, ki je vselej obrnjena stran od Zemlje - je bila Sonda Chang'e 4 leta 2019. Njena naslednica Chang'e 5 je leto zatem zbrala vzorce z bližnje strani Lune. Luna je v zadnjih letih zaradi dragocenih surovin, ki naj bi jih vsebovala, ponovno postala predmet zanimanja številnih držav.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk