K. Ž. | 24. 4. 2024, 16:00

V avstrijskem podjetju, kjer so zaposleni številni Slovenci, bodo znova odpuščali (brez službe bo ostalo 500 oseb)

Profimedia

Zaposlene v graški Magni so pristojni v sredo obvestili o drastičnih ukrepih. Po zaustavitvi proizvodnje električnega modela avtomobila fisker ocean v Gradcu so odpuščanja neizogibna.

V graškem avtomobilskem proizvajalcu Magna bodo ukinili približno 500 delovnih mest. Osebje je bilo o tem obveščeno v sredo popoldne, Magna pa je za avstrijsko tiskovno agencijo (APA) navedbe potrdila. Uradno naj bi bil vzrok za odpuščanja premajhno število naročil, vendar je korak verjetno povezan predvsem s terencem fisker ocean, katerega proizvodnjo so pred kratkim ukinili, poroča oe24.

Kot so sporočili iz Magne, zdaj potekajo pogovori z zaposlenimi, prva odpuščanja pa bodo predvidoma konec aprila.

Profimedia

Decembra prešli na enoizmensko obratovanje

Že decembra 2023 je Magna proizvodno linijo pretvorila na enoizmensko, ne več dvoizmensko. Kot so takrat dejali pristojni, naj bi bil ta ukrep zgolj začasen, vendar delo trenutno še vedno poteka enoizmensko. Decembra je brez službe ostalo 450 delavcev, zdaj jih bo delo izgubilo še 500.

Vzrok za drastičen ukrep se skriva v zaustavitvi proizvodnje terenca fisker ocean. Lani so proizvedli približno 10.000 modelov, prvotno je bilo mišljeno, da bo izdelanih med 20.000 in 23.000 avtomobilov na leto. Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov je sicer iskal partnerja za nadaljnje sodelovanje, vendar zaman. Kakšna bo prihodnost podjetja, za zdaj ni jasno.