P.M. | 18. 10. 2022, 15:48

Bizarno maščevanje: "Oni uničujejo umetnost, mi bomo naravo"

Der Postillon/Profimedia/fotomontaža

Ker so podnebni aktivisti s paradižnikovo juho polili znamenite Sončnice nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha, je skupina britanskih umetnikov naredila nekaj nezaslišanega.

V znak maščevanja so pri Dovru v Severno morje zlili tri sode nafte, piše nemški Der Postillon. "Tako, zdaj imajo ti nadlegovalci umetnosti!" je dejal eden od izvajalcev akcije Oscar Shaw, medtem ko je zlival nafto v morje.

"To je le malo za poskus!"

"Če poškodujejo mojstrovino našega ljubljenega Vincenta, potem mi uničujemo tisto, kar imajo podnebni aktivisti najraje: okolje!" Shawa so ostali pospremili s ploskanjem, njegov "soborec" pa je sporočil: "To je le malo za poskus."

"Imamo tudi kup gum in ni nas strah, da bi jih prižgali, če se ti nesmiselni napadi na največjega slikarja vseh časov ne ustavijo. Oko za oko! Zob za zob!"

Dejstvo, da je Van Goghova slika med kontroverzno akcijo v londonski Narodni galeriji ostala nedotaknjena, za njih ne igra nobene vloge.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Der Postillon (@realpostillon)

Bo sledilo še več akcij?

"Nismo krivi, da okoljevarstveniki svojega tako dragocenega Severnega morja niso zaščitili niti s steklom," je dejal Shaw in se skupaj z drugimi prilepil na pomol. Izjava se je nanašala na to, da podnebni aktivistki, ki sta juho zalučali na slavno sliko, te zaradi stekla nista uspeli poškodovati.

Po navedbah Der Postillon obstaja bojazen, da oboževalci Van Gogha niso edini, ki so se maščevali za akcijo okoljskih aktivistov. Protiukrepe je napovedalo tudi Svetovno združenje ljubiteljev paradižnikove juhe.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu