20. 4. 2022, 06:00

Nova razporeditev sveta: kakšna prihodnost nas čaka?

Profimedia

Pristojni organi nadaljujejo z revizijo temeljnih dokumentov, ki bodo predstavljeni v naslednjih mesecih. 

ZDA in njeni evropski zavezniki naj bi začeli načrtovati drugačen svet, ki ga zaznamuje resna želja po izolaciji in oslabitvi Rusije z dolgoročnimi strateškimi načrti, namesto da bi si prizadevali za sodelovanje in sobivanje z Moskvo, kar je bilo značilno pred vojno v Ukrajini.

Organizacija Severnoatlantske pogodbe (NATO), Evropska unija (EU), ameriško zunanje ministrstvo in druga pristojna ministrstva delajo na načrtih za krepitev novih politik na različnih področjih v skladu s stališčem Zahoda do Moskve – od obrambe in financ do trgovine in mednarodne diplomacije.

Nova Pentagonova strategija nacionalne obrambe, ki je bila prejšnji mesec poslana kongresu kot zaupna, poleg kitajske grožnje daje prednost tistemu, kar Pentagonov kratek povzetek imenuje "ruski izziv v Evropi".

Verjetno bo administracija predsednika Joeja Bidna prilagodila strategijo nacionalne varnosti v skladu z novo usmeritvijo, ki naj bi bila predstavljena lani, a še ni dokončana.

Odvisnost od ruskega plina

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na tiskovni konferenci v začetku aprila dejal, da "smiseln dialog, za katerega smo si včasih prizadevali, ni več možnost v odnosih z Rusijo".

Evropska unija je pripravila tudi načrte za zmanjšanje svoje velike odvisnosti od ruskega plina za dve tretjini do konca tega leta in za ustavitev vsega uvoza fosilnih goriv iz te države pred letom 2030.

Generalna skupščina ZN je glasovala o prekinitvi članstva Rusije v Svetu ZN za človekove pravice, pa tudi o prizadevanjih za ponovno preučitev njihovega članstva in pristojnosti Varnostnega sveta, kjer ima Rusija pravico vložiti veto.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije