M. P. | 10. 5. 2022, 11:47

Presenečeni? Takšno bo stanje na našem planetu v prihodnjih petih letih

Profimedia

Napovedi svetovne ekipe vremenoslovcev o temperaturah na našem planetu niso nič kaj obetavne. Kakšne ugotovitve so predstavili v najnovejšem poročilu?

Ekipa vremenoslovcev iz 11 različnih centrov je v novem poročilu za Svetovno meteorološko organizacijo (WMO) napovedala, da bodo temperature med letoma 2022 in 2026 za okoli 1,1 in 1,7 stopinje Celzija višje od predindustrijskih ravni v 19. stoletju. O poročilu je poročala tudi agencija Reuters, ki je opozorila, da bo Zemlja v naslednjih petih letih dosegla dvig povprečne letne temperature za 1,5 stopinje Celzija.

Svet se približuje pragu segrevanja

Še lani je ista ekipa vremenoslovcev izračunala, da je verjetnost, da dosežemo točko 1,5 stopinje Celzija, okoli 40-odstotna. Pred desetletjem pa je bila ta verjetnost le okoli 10-odstotna. Premiki v segrevanju so res znatni.

Ekipa strokovnjakov, ki jo koordinira britanski meteorološki urad, je v svoji zadnji petletni splošni napovedi zapisala tudi, da obstaja 93-odstotna verjetnost, da bomo do konca leta 2026 zabeležili najbolj vroče leto v zgodovini meritev.

Breg  presušene reke Pad v Torinu.

Breg presušene reke Pad v Torinu.

Profimedia

Nas čakajo najbolj vroča poletja doslej?

Poročilo tudi navaja, da obstaja 93-odstotna verjetnost, da bodo leta med 2022 in 2026 najbolj vroča doslej.

Gre za obsežne globalne in regionalne podnebne napovedi, ki jih izdajajo na letni in sezonski ravni. Temeljijo na dolgoročnih povprečjih in najsodobnejših računalniških simulacijah. 

Približevanje pragu segrevanja sicer poskušajo preprečiti mednarodni sporazumi.

Znanstveniki še opozarjajo, da se že zdaj, ko se je planet segrel za približno eno stopinjo Celzija, spopadamo z opaznimi posledicami, kot so hudi in pogosti gozdni požari, suša in drastični vročinski valovi. 

Leon Hermanson, znanstvenik iz britanskega urada za meteorologijo in koordinator poročila, je dejal, da moramo še naprej delati vse, kar je v naši moči, da zmanjšamo uporabo fosilnih goriv.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk