21. 6. 2022, 16:55 | Vir: STA

Putin napovedal uporabo sodobnejših orožij, kakšnih?

Profimedia

Medtem ko so ministri za evropske zadeve soglasni glede podelitve statusa kandidatke Ukrajini, se je oglasil tudi ruski predsednik.

Ruski predsednik je na srečanju z diplomanti vojaške akademije v Moskvi izjavil, da je ponosen na ruske vojake v Ukrajini in dodal, da "delujejo pogumno, profesionalno, kot pravi junaki". Putin je obljubil uspešno spopadanje s sankcijami proti Rusiji in napovedal uporabo sodobnejših orožij.

Putin je v zvezi s sankcijami Zahoda dejal, da bodo premagane, zaradi novih groženj in tveganj pa naj bi bila po njegovih besedah do konca leta ruskim silam v uporabo predana nova medcelinska balistična raketa sarmat.

Profimedia

"Sistemi, ki jim ni para na svetu"

Poleg tega bodo po novem ruske sile lahko računale tudi na sisteme zračne obrambe S-500, za katere je Putin dejal, da jim "ni para nikjer na svetu" in obenem dodal, da ni dvoma, da bo Rusija postala še močnejša.

S-500 je najsodobnejši protizračni obrambni sistem ruske izdelave, z dosegom od 500 do 600 kilometrov. Po navedbah ruske vojske lahko S-500 sestreli satelite in hipersonično orožje.

Putin je sicer že večkrat zatrdil, da je rusko gospodarstvo uspešno prestalo vrsto mednarodnih sankcij, ki so bile uvedene proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino 24. februarja.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije