1. 5. 2022, 13:14 | Vir: STA

Rusija v maščevanje državljanom: to je njihov načrt

Profimedia

Rusija se s posledicami, ki jih je deležna od drugih svetovnih držav, sooča v močni samoobrambi. Z grožnjami se je tokrat odločila znesti nad vse lastnike ozemelj na ruskem ozemlju. 

Ruske oblasti so danes naznanile, da bi lahko zasegle premoženje "sovražnih" držav, saj te po njihovem mnenju ne spoštujejo mednarodnega prava.

Tovrsten ukrep naj bi bilo maščevanje predlogu ZDA, da bi se zaplenjeno rusko premoženje prodalo, izkupiček pa izplačal Ukrajini. 

"Kar zadeva podjetja s sedežem na ruskem ozemlju, katerih lastniki so državljani sovražnih držav, kjer je bila sprejeta odločitev o zasegu ruskega premoženja, je pošteno sprejeti recipročne ukrepe in zapleniti njihovo premoženje," je dejal predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin. Izkupiček potencialne prodaje tega premoženja pa bi bil uporabljen za razvoj Rusije.

Volodin je obtožil nekatere države, predvsem Litvo, Latvijo, Poljsko in ZDA, da kršijo mednarodno pravo in se poslužujejo "čiste kraje" ruskega premoženja. Pri tem je poudaril, da sedaj ruski poslovneži kupujejo tuja podjetja, ki delujejo v Rusiji, in deleže partnerjev, ki želijo zapustiti ruski trg.

Njegove pripombe sledijo besedam predsednika ZDA Joeja Bidna za okrepitev gospodarskega pritiska na Rusijo z okrepljenimi postopki zasega in zaplembe premoženja, ki bi omogočili prodajo zaseženega premoženja oligarhov za odpravo škode, ki jo je povzročila Rusija, in za pomoč pri izgradnji Ukrajine.

Profimedia

"Ta odločitev ne bo vplivala na gospodarstvo naše države. Jahte, vile in drugo premoženje bogatih ruskih državljanov ne prispevajo ničesar k razvoju Rusije," je glede tega še dodal Volodin. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije