15. 11. 2022, 23:00 | Vir: STA

Ruske rakete pristale na ozemlju Poljske: oborožene sile so že pripravljene

Twitter/Amichai Stein/Terror Alarm/fotomontaža

Poljska je po eksploziji na meji z Ukrajino razglasila povečano pripravljenost dela oboroženih sil.

Ruske rakete so zadele kmetijo v poljski vasi blizu ukrajinske meje in pri tem ubile dve osebi. Poljska je že razglasila povečano pripravljenost dela oboroženih sil.

Poljske oborožene sile so pripravljene

Po izredni seji sveta za nacionalno varnost, ki jo je sklical poljski premier Mateusz Morawiecki, so razglasili povečano pripravljenost dela svojih oboroženih sil, je sporočil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Müller.

Kot je dejal, so se na zasedanju odločili, da bodo preverili, ali obstajajo razlogi za sprožitev 4. člena pogodbe zveze Nato. Ta določa, da se pogodbenice med seboj posvetujejo, kadarkoli je po mnenju katere od njih ogrožena ozemeljska celovitost, politična neodvisnost ali varnost katere koli pogodbenice.

Rusija zanika vpletenost

Rusko obrambno ministrstvo je poročila o domnevnem padcu ruskih raket na poljsko vas blizu meje z Ukrajino zavrnilo kot "namerno provokacijo".

"Izjave poljskih medijev in uradnikov o domnevnem padcu ruskih raket v bližini kraja Przewodow so namerna provokacija z namenom zaostrovanja razmer," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Zaostritev razmer tudi v Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je strogo obsodil potezo Rusije in izjavil, da gre za napad na Poljsko. Kot je dejal, gre za raketni napad na ozemlje Nata: "To je ruski raketni napad na skupno varnost! To je resna eskalacija. Moramo ukrepati."

Se pa razmere zaostrujejo tudi v Ukrajini. Ruske sile so na cilje v Ukrajini po navedbah Kijeva 15. novembra izstrelile približno sto raket. Glavna tarča so bili objekti kritične infrastrukture. Po navedbah Kijeva gre za najbolj obsežne napade na energetsko infrastrukturo od začetka vojne. Brez električne energije je ostalo več kot sedem milijonov gospodinjstev.  V prestolnici Kijev so rakete zadele dve stanovanjski zgradbi in terjale najmanj eno smrtno žrtev. Po vsej Ukrajini pa je bil razglašen alarm zaradi nevarnosti zračnih napadov.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije