25. 4. 2022, 14:39 | Vir: STA

Saga med Elonom Muskom in Twitterjem se nadaljuje

Profimedia

Naslednja pomembna odločitev bi lahko padla že v četrtek.

Vodstvo Twitterja ponovno razmišlja o predlogu ameriškega milijarderja Elona Muska za odkup podjetja, ki upravlja z istoimenskim družbenim omrežjem, so neimenovani viri potrdili za ameriški časnik Wall Street Journal. Bloomberg pa je ob tem poročal, da bi bil posel lahko sklenjen še isti dan.

Prvi mož Tesle je namreč v četrtek sporočil, da ima za prevzem Twitterja pripravljenih 43,2 milijarde evrov. Do morebitnega preobrata pri Twitterju prihaja po tem, ko se je Musk v petek zasebno sestal z več delničarji podjetja.

Po poročanju Wall Street Journala: "Twitter ponovno preučuje ponudbo in bolj verjetno kot prej je, da se bo poskušal pogajati", a se razmere hitro spreminjajo in izid Muskovega nakupa še zdaleč ni zagotovljen. Po navedbah njihovih virov bo Twitter informacije glede prevzema sporočil do četrtka ali celo prej. Musk je predsedniku Twitterja Bretu Taylorju pred kratkim povedal, da se njegova prvotna ponudba z dne 14. aprila v višini 50,44 evra na delnico ni spremenila.

Upravni odbor družbe Twitter je sredi aprila sicer zavrnil ponudbo ameriškega milijarderja za odkup podjetja. Odbor je to naredil s potezo, ki ji v gospodarskem žargonu pravijo strupena tabletka in je namenjena obrambi pred sovražnimi prevzemi. Odbor je namreč soglasno sklenil, da če ena sama oseba ali skupina pride do 15-odstotnega deleža v podjetju brez odobritve odbora, lahko vsi drugi delničarji kupijo več delnic s popustom.

Musk, ki ima v lasti 9,2 odstotka delnic Twitterja, je v četrtek tako napovedal, da se glede prevzema Twitterja namerava obrniti neposredno na delničarje družbe. Kot so neimenovani viri pojasnili za ameriški finančni časnik, je Musk svoje stališče predstavil izbranim delničarjem v seriji video klicev, pri čemer se je osredotočil na aktivno upravljane sklada v upanju, da bodo lahko vplivali na odločitev podjetja.