14. 5. 2022, 15:25

Se letos poleti odpravljate na Hrvaško? Čaka nas kar nekaj sprememb

Profimedia

To je vse, kar morate vedeti o spremembah glede covidnih potrdil, sprejetju evra in mostu na Peljašac. 

Ali za vstop na Hrvaško še potrebujemo covidna potrdila? 

Medtem ko smo v sezoni v letih 2020 in 2021 morali na meji s Hrvaško s potrdili dokazovati s potrdili, je trenutno vstop na Hrvaško dovoljen vsem osebam. Kar pomeni, da potrdila o  prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu na meji več rabite dokazovati. 

Prav zato direktorica Hrvaške turistične skupnosti, Metka Bradetić meni, da lahko Hrvaška pričakuje veliko več turistov, kot zadnji dve leti: "Zaenkrat lahko potrdim, da je zanimanje veliko." 

Obenem pa dodaja, da se v vseh turističnih in drugih objektih še vedno poslužujejo preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, kot so denimo dezinfekcijska sredstva, poroča Žurnal24. 

Anže Malovrh/STA

Bomo že letos plačevali z evri? 

Kot smo že poročali je Hrvaška medijska hiša 24sata zapisala, da naj bi Hrvaška valuto Evropske unije začela uporabljati 1. januarja 2023. Od avgusta dalje bodo morale biti cene vseh izdelkov označene tako v kunah kot v evrih. Takšen način označevanja bodo morali na Hrvaškem uporabljati eno leto. 

Torej letos z evri na Hrvaškem še ne bomo plačevali. A vendarle Žurnal24 poroča, da bi se lahko ta sprememba kljub vsemu zgodila že junija letos, če bodo to omogočali pravni postopki. 

Takšne so odločitve glede mosta na Pelješac 

Večina Slovencev se poleti po podatkih Hrvaške turistične skupnosti zadržuje predvsem v Istri in Kvarnerju, v okviru enodnevnih izletov pa tudi v Zagrebu. Tisti, ki se odpravljajo v Dalmacijo pa se zato že veselijo odprtja mostu na Pelješac. 

Pisali smo že, da bi po prvotnih načrtih most na Pelješac za promet morali odpreti junija, a se bodo prvi avtomobili po njem lahko zapeljali šele proti koncu julija. 

Profimedia

Most na Peljašac je projektiral Slovenec Marjan Pipenbaher.

Most na Pelješac bo znova združil hrvaško ozemlje Čeprav se večina Slovencev poleti po podatkih Hrvaške turistične skupnosti zadržuje predvsem v Istri in Kvarnerju, v okviru enodnevnih izletov pa tudi v Zagrebu in notranjosti sosednje države, pa se tisti, ki se odpravljajo v Dalmacijo,  že veselijo odprtja mostu na Pelješac.

Ko bo most na Pelješac odprt, bo treba končati še dela na tehnično zahtevni stonski obvoznici. Ta bodo po besedah Šegedina trajala še kakšne štiri mesece, tako da bi bila obvoznica lahko končana jeseni, v oktobru ali novembru. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije