M. M. | 11. 8. 2022, 13:37

Mariborčan obtožen umora mladega hrvaškega rokometaša

Instagram/Domagoj Hajdukovic/fotomontaža

Znanec policije je bil pred leti že obsojen na dve leti in šest mesecev zapora, ker je vozil pod vplivom mamil. Kazen je prestal na odprtem oddelku zapora v Rogozi. Kakšna kazen pa ga za hujši zločin čaka zdaj?

V Severni Makedoniji bodo slovenskemu državljanu Angelu Gorgievskemu sodili zaradi umora mladega hrvaškega rokometaša Denisa Tota. Zločin je s skupaj s še dvema obtoženima zagrešil 7. aprila okrog pol štirih zjutraj pred skopskim nočnim klubom Privilege.

Makedonca 22-letni Andrej Kostovski in 19-letna Klementina Levkovska bosta na zatožno klop sedla kot sostorilca kaznivega dejanja. Tiste noči je 27-letnik, ki je, kot se je izkazalo v preiskavi, poznal Kostovskega, saj je ta kot natakar delal v hotelu Marriott, v katerem je Tot živel, prišel v lokal.

Pridružil se je trojici, ki je že bila v lokalu, naročil jim je pijačo in vse je bilo v redu do pol štirih zjutraj, ko so skupaj zapustili Privilege.

Spor mladenke in rokometaša

Tedaj naj bi hotel Tot prisesti v taksi, s katerim so se namenili odpeljati. O tem, kaj se je zgodilo potem, da se je med njimi vnel prepir, je po poročanju makedonskih medijev več verzij. Toda preiskava naj bi pokazala, da sta se v spor zapletla rokometaš in mladenka.

Na svetovnem spletu so se sicer pozneje pojavili posnetki, ki Levskovsko prikazujejo, kako v čevljih z visoko peto tolče na tleh ležečega in negibnega 27-letnika.

Pri brcanju naj bi se ji pridružil tudi Kostovski. Takoj po zločinu je sicer glavni tožilec v Skopju Gavril Bubevski dejal, da je Tota prvi napadel in na tla z natančno odmerjenim udarcem v glavo spravil Gorgievski: "On je prvi udaril rokometaša, ki se niti ni poskušal braniti."

Žrtev preprodajalca mamil

Tot je dan pozneje umrl v skopskem kliničnem centru. Kostovskemu in Levkovski so policisti prostost odvzeli takoj, za Gorgievskim pa je izginila sled. Makedonski notranji minister Oliver Spasovski je povedal, da je za 28-letnim osumljencem razpisana mednarodna tiralica, saj je obstajal sum, da je pobegnil v Slovenijo.

Toda Gorgievski se je v noči na 13. april predal enoti skopskih policistov za iskanje ubežnikov. Iz policije so, kot poroča časnik Delo, sporočili: "Oseba A. G., ki je bila iskana zaradi odredbe o aretaciji, se je na območju Skopja predala. Odvzeta ji je bila prostost zaradi kaznivega dejanja uboja. Za osumljenega je na predlog javnega tožilca preiskovalni sodnik odredil pripor."

Obtoženim za smrt Tota bodo sicer sodili po 123. členu makedonskega kazenskega zakonika, ki govori o uboju v sostorilstvu, zagrožena kazen pa je najmanj pet let zapora.

Obtoženi bi lahko bili spoznani za krive zaradi strožjega kaznivega dejanja, in sicer zaradi umora na zahrbten način, za katerega je zagroženih najmanj deset let zapora, v nasprotnem primeru pa celo za blažje kaznivo dejanje, povzročitev hude telesne poškodbe, ki se je končala s smrtjo.

Obsojen že v Sloveniji

Gorgievski je pred nekaj leti vozil po mariborskih ulicah pod vplivom mamil. Med preiskavo avtomobila so mu tudi zasegli škatlo z amfetamini in posiljevalsko drogo GHB.

Nekaj mesecev pozneje so policisti opravili hišno preiskavo na območju Šentilja, kjer so odkrili laboratorij za izdelavo sintetičnih drog. Po odkritju večje količine drog in celo orožja se je kar nekaj ljudi znašlo v kazenskem postopku, med njimi tudi zdaj v Skopju obtoženi uboja.