5. 4. 2022, 20:55 | Vir: STA

Evropska komisija zaradi stanja v državi nad našo sosedo

Profimedia

Evropsko unijo so vodilni pozvali, naj se vrne k zdravi pameti in dialogu. Kdo ima prav?

Evropska komisija bo v primeru Madžarske sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava. Gre za prvič uporabljeni postopek, v katerem bi lahko EU zadržala izplačilo sredstev Madžarski.

Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je obvestil madžarske oblasti, da bo Evropska komisija poslala uradno pismo o sprožitvi postopka v skladu z mehanizmom o pogojevanju sredstev, je na plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen. "Kot veste, to sproža postopek, ki ima specifično časovnico," je dodala. Evropski poslanci so se na njeno napoved odzvali z aplavzom.

Spomnila je še, da so Madžarski dali možnost pojasnila - v skladu z zakonodajo o pogojevanju evropskega denarja z vladavino prava so ji poslali pismo z vprašanji in prejeli njene odgovore. "Pozorno smo preučili odgovore, naš sklep je, da se moramo premakniti k naslednjemu koraku," je dejala.

Na besede von der Leynove so se že odzvali v Budimpešti, kjer ocenjujejo, da je Bruselj naredil veliko napako. Vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana, Gergely Gulyas je Evropsko komisijo pozval, naj ne kaznuje madžarskih volivcev, ker so na nedeljskih volitvah izrazili mnenje, ki ni po okusu Bruslja, EU pa je pozval, naj se vrne k zdravi pameti in dialogu.

Oglasila sta se tudi naša evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj. Skupaj sta podprla odločitev komisije, ki jo vidita kot težko pričakovano in neizbežno, so sporočili iz pisarne evropske poslanke Joveve.

Obenem sta izrazila pričakovanje, da bo v nadaljevanju zamrznitev sredstev s kvalificirano večino držav članic podprl tudi Svet EU. Ob tem upata, da bo Slovenija, kljub predhodni podpori spornega delovanja Madžarske, tokrat naredila pravi korak in se pridružila vsem državam, ki bodo podprle zamrznitev sredstev Madžarski.

"Prišli smo do trenutka, ko bo vzpostavljeni mehanizem pokazal zobe vsem, ki ne spoštujejo načel vladavine prava in temeljnih, v pogodbah zapisanih vrednot EU. Upava, da bo sprožitev tega mehanizma imela tudi preventivno-odvračalni učinek na politike (med katere sodi tudi aktualni predsednik vlade Janez Janša), katerim so blizu ideje iliberalne demokracije," sta še zapisala.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu