15. 5. 2022, 08:33

Turčija ob več milijonov poletnih obiskovalcev: koga so okrivili?

Profimedia

Rusija in Ukrajina sta dva od najpomembnejših trgov za turški turizem. Leta 2021 je Turčijo obiskalo kar 4,6 milijona Rusov. 

Medtem ko so turški turistični delavci v začetku leta pričakovali sedem milijonov ruskih gostov, naj bi jih zdaj prišlo le tri milijone. Lani so v državi gostili 4,7 milijona turistov iz Rusije ter dva milijona iz Ukrajine.

Leta 2021 je po številčnosti Turčijo obiskalo 4,6 milijona Rusov, sledili so Nemci (tri milijone) in Ukrajinci (dva milijona).

Vlada v Ankari je pred rusko invazijo na Ukrajino za letos napovedovala prihod 45 milijonov turistov, med njimi sedem milijonov iz Rusije ter tri milijone iz Ukrajine.

Od tedaj so se pričakovanja o obisku ruskih in ukrajinskih gostov znižala. Minister za turizem Mehmet Nuri Ersoy je pred dnevi za radio Habertürk dejal, da bodo ta izpad pomagali nadomestiti turisti iz zahodnih držav.

Ukrajincev v nove napovedi ne vštevajo več, medtem ko naj bi Rusov, od katerih naj bi večina ne mogla potovati v Evropo, po novem v Turčiji letos pričakovali le tri milijone.

Turistični prihodki države, ki si jih je vlada pred meseci obetala v višini 35 milijard dolarjev, naj letos po ocenah ne bi dosegli 30 milijard dolarjev.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije