19. 5. 2022, 18:56 | Vir: STA

V ruskih napadih na Ukrajino ponovno več smrtnih žrtev

Profimedia

Bo ruski vojski uspelo streti še zadnji žep ukrajinskega odpora na vzhodu napadene države?

V ruskem obstreljevanju mesta Severodoneck na vzhodu Ukrajine je umrlo najmanj 12 ljudi, še 40 pa je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj, medtem ko se ruske sile počasi prebijajo skozi regijo Donbas.

Obstreljevanje ne pojenja

Napadi naj bi se začeli v jutranjih urah in se nadaljevali do večera. Hkrati je guverner na družbenih omrežjih obtožil ruske sile, da "naključno obstreljujejo mestno središče" s težkim orožjem, zapisal pa je tudi, da je celotna regija brez elektrike, nimajo pa niti vode ali plina. Ljudje po njegovih besedah kuhajo hrano na odprtem ognju in se prhajo na prostem.

"Točne informacije o številu mrtvih in ranjenih še vedno ugotavljamo, saj je nemogoče pregledati kraje, ki jih obstreljujejo," je še dodal Hajdaj.

Profimedia

Ukrajinski odpor na vzhodu države skoraj strt

Industrijsko mesto Severodoneck in bližnje mesto Lisičansk sicer predstavljata zadnji žep ukrajinskega odpora v regiji na vhodu Ukrajine.

Zasedba Severodonecka, v katerem je pred vojno živelo nekaj več kot 100.000 ljudi, je ena od prioritet ruske vojske, ki si je sicer kot svoj ključni cilj postavila osvojitev vzhodne regije Donbas.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije